„Magyarországon egyetértés van a jobb és baloldal között Izrael támogatásában”

A világ minden tájáról érkezett 19 parlamenti képviselőből álló csoport vasárnap meglátogatott egy izraeli kibucot a Gázai övezet határán, amelyet súlyosan érintett az október 7-i Hamász-mészárlás. A törvényhozók felszólították kormányaikat, hogy a palesztin terrorizmussal való együttműködése miatt vonják vissza és szüntessék meg az ENSZ Palesztin Menekülteket Segélyező és Munkaközvetítő Ügynökség támogatását.

A 19 ország képviselőjének nyilatkozatára a hétvégén került sor, miután az Európai Unió bejelentette, hogy 50 millió eurót utal az UNRWA-nak, annak ellenére, hogy a terrorizmust támogató ENSZ-ügynökséggel kapcsolatos aggodalmak a napvilágra kerültek.

Egy izraeli hírszerzési jelentés kimutatta, hogy az UNRWA több tucatnyi alkalmazottja aktívan is részt vett a Hamász októberi támadásában, továbbá azt is, hogy az ügynökség 13 ezer gázai alkalmazottjának, mintegy 10%-a Hamász-tag. A leleplezések hatására közel 20 ország, élükön az Egyesült Államokkal és Németországgal, az UNRWA legnagyobb adományozóival, felfüggesztette az ügynökségnek juttatott összesen 438 millió dolláros hozzájárulását, ami az idei évre várt finanszírozás több mint felét jelenti.

Míg az UNRWA amerikai finanszírozását a kongresszusi törvényhozás nyomán végleg leállították, az EU azután döntött a finanszírozás folytatásáról, hogy az ügynökség beleegyezett abba, hogy az EU által kinevezett szakértők ellenőrizhessék, hogyan szűri át a személyzetet a szélsőségesek azonosítása érdekében.

„Nincs több pénz a terrorra: Az UNRWA finanszírozásának megszüntetése és feloszlatása” címmel, a Kfar Aza kibucban aláírt nyilatkozat

„egy erkölcsi nyilatkozat arról, hogy az országoknak felelősséget kell vállalniuk azért, hogy hova megy a pénzük”

– mondta a JNS-nek Sharren Haskel képviselő, a Knesszet Keresztény Szövetségesek csoportjának egyik vezetője.

Magyarországon tárgyalt az izraeli belügyminiszter

Moshe Arbel Pintér Sándorral és Semjén Zsolttal találkozott, és megismerkedett a hazai zsidó közösségek vezetőivel.

Magyarországról Harangozó Tamás, az MSZP képviselője úgy nyilatkozott JNS-nek, hogy „az európai átlagember nem is tudja, hogy vannak más szervezetek, ENSZ-szervezetek, amelyek menekültekkel foglalkoznak.

Magyarország a politikai megosztottságáról ismert, de van egy kérdés, amelyben egyetértés van az országban jobb- és baloldaliak között – mégpedig Izrael támogatásában”

– tette hozzá.

Magnus Berntsson svéd parlamenti képviselő szerint „annyi probléma van a szervezettel és a szervezet céljaival, hogy már régen foglalkozni kellett volna velük”.

Hozzátette, hogy bár a rövid távú megoldást megnehezíti a gázai humanitárius helyzet, „az UNRWA soha nem lehet része a konfliktus hosszú távú megoldásának, mert a lényege szerint a konfliktus állandósítására törekszik”.

Az eseményen részt vettek még Brazília, Costa Rica, Horvátország, Csehország, Észtország, Finnország, Guatemala, Libéria, Lettország, Malajzia, Moldova, Hollandia (ketten, egyikük európai parlamenti képviselő), Sierra Leone, Szlovákia, Dél-Szudán, Venezuela és Wales törvényhozói.

A magyar kormány Brüsszel után Hágában is védelmébe vette Izraelt

A magyar diplomaták óva intették a Nemzetközi Bíróságot a helyzet eszkalálásától.