Biden: Nem nyugszunk, amíg az összes túsz haza nem tér

Joe Biden amerikai elnök csütörtök este megtartotta az ún. State of the Union, azaz az Egyesült Államok helyzetéről szóló átfogó beszédét a kongresszus együttes ülése előtt. A beszédet hallgató politikusok közül néhányan sárga szalagot viseltek a Hamász által Gázában fogva tartott túszokkal való szolidaritásuk jeléül.

A beszéd előtt tisztviselők közölték, hogy Biden várhatóan bejelenti egy kikötő létrehozását a Gázai övezet partjainál, amely hozzájárul majd a humanitárius segélyek eljuttatásához az övezetbe.

A tisztviselők elmondták, hogy az első segélyszállítmányok Ciprusról érkeznek majd, és a művelethez nem lesz szükség amerikai katonai katonák jelenlétére a helyszínen. Becsléseik szerint a kikötő létrehozása több hetet vesz igénybe.

A Fehér Ház által a beszédből közzétett részletekben Biden támadta Donald Trump volt elnököt, aki ellenfele lesz a novemberi elnökválasztáson mondván, hogy Trump „bosszút és megtorlást” tervez.

Az amerikai gazdaság állapotáról azt mondta, hogy „városok és falvak ezreiben az amerikai nép írja a legnagyobb visszatéréstörténetet, amelyet soha nem meséltek el”.

Biden azzal kezdte mondandóját, hogy beszédének célja, hogy „felébressze a kongresszust és figyelmeztesse az amerikai népet”, hogy a demokrácia veszélyben van.

Az ukrajnai háborúról az elnök azt mondta:

„Ha bárki ebben a teremben azt hiszi, hogy (Vlagyimir Putyin orosz elnök) megáll Ukrajnánál, biztosíthatom önöket, hogy nem fog. Ukrajna megállíthatja Putyint, ha Ukrajna mellett állunk, és biztosítjuk számára a szükséges fegyvereket, hogy megvédje magát”

– jelentette ki.

Biden hangsúlyozta:

„Nem amerikai katonákat kérnek. Valójában nincsenek amerikai katonák háborúban Ukrajnában. És eltökélt szándékom, hogy ez így is maradjon”.

Biden elnök bírálta Trump korábbi megjegyzéseit, amelyekben arra bátorította Oroszországot, hogy „tegyen, amit akar” minden olyan NATO-országgal, amely nem felel meg a védelmi kiadásokra vonatkozó irányelveknek.

„Szerintem ez felháborító, veszélyes és elfogadhatatlan” – mondta Biden Trump megjegyzéseiről, bár név szerint nem utalt Trumpra, „elődömnek, egy korábbi republikánus elnöknek” nevezte. Később azzal vádolta Trumpot és szövetségeseit, hogy megpróbálják eltussolni január 6-át.

„A történelem három évvel ezelőtt, január 6-án végignézte, amikor lázadók megrohamozták ezt a fővárost, és tőrt szegeztek az amerikai demokrácia torkának. Önök közül sokan itt voltak azon a legsötétebb napon, mindannyian a saját szemünkkel láttuk. A lázadók nem voltak hazafiak – azért jöttek, hogy megakadályozzák a hatalom békés átadását, hogy megdöntsék a nép akaratát. A 2020-as választásokkal kapcsolatos január 6-i hazugságok és a választások ellopására irányuló összeesküvések a polgárháború óta a legsúlyosabb fenyegetést jelentették az amerikai demokráciára. De kudarcot vallottak” – mondta Biden.

„Elődünk és önök közül néhányan megpróbálják eltemetni az igazságot január 6-ról. Én ezt nem fogom megengedni” – tette hozzá.

A gázai helyzetről Biden megjegyezte, hogy a válság akkor kezdődött, amikor a Hamász október 7-én támadást indított Izrael ellen.

A még mindig Gázában fogva tartott túszok családjaihoz fordulva, akik közül néhányan jelen voltak az ülésteremben, azt mondta:

„Megígérem minden családnak, hogy nem nyugszunk, amíg haza nem hozzuk az összes szerettüket”

A kijelentést taps fogadta.

„A Hamász ma véget vethetne ennek a konfliktusnak, ha elengedné a túszokat, letenné a fegyvert, és feladná az október 7-ért felelősöket”

– mondta Biden, aki hangsúlyozta, hogy Izraelnek joga van a Hamász ellen fellépni, és „további terhet jelent”, mivel a Hamász civilek mögé bújik.

Izraelnek „alapvető felelőssége”, hogy megvédje a gázai civileket – mondta az elnök, hozzátéve: „Ez a háború nagyobb áldozatot követelt az ártatlan civilektől, mint az összes korábbi gázai háború együttvéve”.

„Ma este utasítom az amerikai hadsereget, hogy vezessen sürgősségi missziót egy ideiglenes móló létrehozására a Földközi-tengeren a Gázai övezet partjainál, amely nagy mennyiségű élelmiszert, vizet, gyógyszert és ideiglenes menedéket szállító szállítmányokat tud fogadni”

– mondta Biden.

„Nem lesznek amerikai bakancsok a földön. Az ideiglenes móló lehetővé teszi a Gázába naponta beérkező humanitárius segélyek mennyiségének növelését… Izraelnek több segélyt kell beengednie Gázába, és biztosítania kell, hogy a humanitárius munkások ne kerüljenek kereszttűzbe”.

Biden megismételte az izraeli-palesztinai arab konfliktus kétállami megoldására vonatkozó felhívását is.

„Ahogy a jövőbe tekintünk, az egyetlen valódi megoldás a kétállami megoldás. Ezt úgy mondom, mint Izrael élethosszig tartó támogatója és az egyetlen amerikai elnök, aki háborús időben Izraelbe látogatott. Nincs más út, amely garantálná Izrael biztonságát és demokráciáját. Nincs más út, amely garantálja, hogy a palesztinok békében és méltóságban élhetnek” – mondta.

Amerika a „piac elárasztásával” akarja kicselezni a gázai segélymaffiát

Három magas rangú amerikai tisztviselő szombaton egy újságírókkal folytatott háttérbeszélgetésen beszélt erről.