Amerika a „piac elárasztásával” akarja kicselezni a gázai segélymaffiát

Az Egyesült Államok, amely október 7. óta 180 millió dollár értékben nyújtott humanitárius segélyt a gázai palesztinoknak, és „további lehetőségeket” keres, hogy a segítség bejusson az övezetbe – mondta három magas rangú amerikai tisztviselő szombaton egy újságírókkal folytatott háttérbeszélgetésen.

Három amerikai katonai szállító repülőgép 66 csomagban, összesen 38 ezer adag kész ételt dobott le a gázai partok mentén olyan helyeken, „ahol úgy gondoltuk, hogy az emberek a legkönnyebben hozzáférhetnek a segélyhez” – mondta az egyik magas rangú amerikai tisztviselő.

„Megvizsgáljuk a szárazföldi útvonalakat. Megvizsgáljuk a tengeri és a légi útvonalat, hogy valóban biztosítsuk, hogy minden lehetőséget megvizsgálunk a segítség eljuttatására” – mondta a magas rangú tisztviselő.

Egy másik magas rangú amerikai tisztviselő szerint a fő kihívást az elosztás jelenti.

„Az elosztás az, ami számít. Ha a raktárakból – Kerem Shalom, Rafah – nem tudjuk eljuttatni a segítséget a rászoruló közösségekhez Gáza középső és déli részén; ha nem tudjuk eljuttatni a segélyt északra – és ez október óta komoly kihívást jelent -, akkor nem tudjuk kielégíteni azokat a kritikus szükségleteket, amelyek az éhínség megelőzéséhez szükséges minimális élelmezés biztosításához szükségesek” – mondta a magas rangú tisztviselő.

A gázai rendőri jelenlét hiányában a törvényen kívüliség, „amely mindig is probléma volt a háttérben, most egészen más szintre lépett” – mondta a magas rangú amerikai tisztviselő.

„Ez, ha úgy tetszik, a segítség elüzletiesedésének a következménye; bűnözői bandák veszik el [a segélyeket], kifosztják őket, és továbbértékesítik. Pénzre váltják a humanitárius segélyeket”.

A bűnözői bandák problémájára válaszul Washington célja, hogy „elárassza a piacot” – tette hozzá.

Videó: spagettivel és chilis babbal „bombázta” Gázát az amerikai légierő

A palesztinok gyorsan elkapkodták az ejtőernyővel ledobott szállítmányokat, miután azok földet értek az övezeten belül.

„Minden lehetséges pontról – levegőből, tengerről, szárazföldről – bevisszük a segítséget, és tudjuk, hogy a segélyeket egy részét ki fogják fosztani, hogy a kétségbeesett emberek saját maguk fogják szétosztani, de továbbra is menni fognak [a segélyek]” – folytatta.

Hiba Nasr, az Asharq News szaúdi állami csatorna vezető washingtoni tudósítója megkérdezte, hogyan reagálnak a tisztviselők azokra a kritikusokra, akik szerint „ami most történik, az megalázó az Egyesült Államok számára, mert más módon nem tudják a segélyt bejuttatni [csak légi úton], és ez is egy újabb jele annak, hogy nincs befolyásuk az izraeli kormányra”.

„A gázai helyzet a helyszínen rendkívül összetett.  Egy hadjárat folyik” – mondta az egyik magas rangú amerikai tisztviselő. „A hadjárat okkal folyik. Azért, mert egy túszokat, köztük amerikaiakat is fogva tartó terrorista csoport továbbra is harcol és támad.

Megállíthatnák ezt – a Hamász megtehetné – ma este, azonnal, és lehetővé tennék a segélyek, gyógyszerek, ellátás szabad áramlását a gázai civilekhez”.

„Ebben a bonyolult világban minden lehetséges módot meg kell találnunk arra, hogy a segítség eljusson a rászorulókhoz” – mondta a magas rangú tisztviselő.

Kitört a káosz: halálra taposták egymást a gázaiak, rengeteg a halott

Az IDF egyik drónja videóra vette a humanitárius segélyosztáson bekövetkezett tragédiát.