Újabb terrorista-barát baloldali kormány hirdetett bojkottot Izrael ellen

Chile kedden közölte, hogy kizárja az izraeli cégeket Latin-Amerika legnagyobb repülőgépipari vásáráról, amelyet áprilisban tartanak Santiagóban.

„A chilei kormány döntése értelmében az április 9. és 14. között megrendezendő Nemzetközi Légi és Űrhajózási Vásáron (FIDAE) 2024-ben nem vesznek részt izraeli cégek”

– áll a védelmi minisztérium közleményében.

A közlemény nem indokolta, de Gabriel Boric baloldali chilei elnök kormánya korábban többször bírálta Izraelnek a Hamász október 7-i támadására adott, szerinte „aránytalan” válaszlépését.

Chile, amely az arab világon kívül a legnagyobb palesztin lakossággal rendelkezik, október végén visszahívta izraeli nagykövetét, hogy így tiltakozzon „a nemzetközi humanitárius jog elfogadhatatlan megsértése” ellen a Gázai övezetben.

Mexikó és Chile januárban csatlakozott ahhoz a felhíváshoz, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság vizsgálja ki az Izrael és a Hamász közötti háborúban elkövetett esetleges háborús bűnöket.

„Nem mondhatjuk, hogy meglepődtünk, figyelembe véve a (chilei) kormány Izraellel kapcsolatos politikáját”

– mondta Izrael chilei nagykövete, Gil Artzyeli az AFP-nek nyilatkozva.

Chile balos elnöke csúnyán megszégyenítette az izraeli nagykövetet

Már az elnöki palotában volt a nagykövet, hogy ünnepiesen átadja a megbízólevelét, mikor szóltak neki, hogy távozzon.

A chilei Wallenberg aki 1200 romániai zsidót mentett meg a holokauszt alatt

Saját kormányának be nem avatkozási politikáját figyelmen kívül hagyva, lelkiismeretére hallgatva készítette el az útleveleket a lengyel és román zsidóknak.