A chilei Wallenberg aki 1200 romániai zsidót mentett meg a holokauszt alatt

Diplomaták és helyi zsidó vezetők emlékeztek meg egy elfeledett chilei diplomatáról, aki több mint 1200 zsidót mentett meg a holokauszt idején. Samuel del Campo a második világháború alatt Romániában teljesített diplomáciai szolgálatot és eközben chilei és lengyel útleveleket állított ki üldözött zsidóknak. A bátor diplomatáról Bukarestben a Nagy Zsinagógában emlékeztek meg. A tiszteletadáson részt vett Chile, Lengyelország és Izrael romániai nagykövete – írja a Zsido.com

„Samuel del Campo története a ragyogó emberi méltóságot jelenti a történelem egy olyan pillanatában, amikor mindent sötétség vett körül”

– fogalmazott beszédében Silviu Vexler, a Romániai Zsidó Hitközségek Szövetsége elnöke, a román parlament tagja. A zsinagógában del Campo tiszteletére emléktáblát is avattak.

Samuel del Campo 1941 és 1943 között Chile bukaresti ügyvivője volt. Egy semleges ország diplomatájaként a lengyel kormányt is képviselte, amely minden kapcsolatot megszakított az akkor Romániában hatalmon lévő, a nácikkal kollaboráló rezsimmel.

Saját kormányának be nem avatkozási politikáját figyelmen kívül hagyva, lelkiismeretére hallgatva készítette el az útleveleket azoknak a lengyel és román zsidóknak, akiket a helyi hatóságok a mai Ukrajna területén található Csernovic gettójában tartottak fogva.

A harmadik országból származó útiokmányok birtoklása több száz zsidónak nyújtott védelmet a tervezett deportálásokkal szemben a Dnyeszteren túli területre, ahol százezrek haltak meg a táborokban. Mindezeken túl Samuel del Campo többször is személyesen járt el a román külügyminiszternél, hogy kímélje meg az üldöztetéstől azokat, akiket dokumentumokkal látott el.

Ő az egyetlen chilei diplomata, aki zsidókat mentett a holokauszt idején, ami újabb bizonyíték arra, hogy saját kockázatára cselekedett, saját döntése alapján

– hangsúlyozta a korszakot kutató román történész Anca Tudorancea.

Később azzal vádolták, hogy pénzt fogadott el az általa kiállított papírokért, ez végül diplomáciai karrierjébe került. Del Campo soha nem tért vissza Chilébe, 1960-ban Párizsban halt meg. 2017-ben megkapta a Világ Igaza elismerést.

Anticionista baloldali politikus lett Chile elnöke

Törvényhozóként támogatta,hogy bojkottálják a Golán-fennsíkról, Júdea-Szamáriából és Kelet-Jeruzsálemből származó izraeli árukat.