Anticionista baloldali politikus lett Chile elnöke

Gabriel Boricot, a 35 éves baloldali törvényhozót, aki élesen bírálta Izraelt és az azt támogató chilei zsidókat, a hétvégén elsöprő győzelemmel választották meg Chile elnökévé — értesült a Jewish Telegraphic Agency zsidó hírügynökség.

Boric, aki diákvezérként vált ismertté, a szavazatok 56%-ával győzött, 12 ponttal megelőzve konzervatív riválisát, José Antonio Kast jobboldali, Izrael-párti politikust.

A választás sok chilei zsidót nyugtalanított, mert választaniuk kellett Boric, aki arra biztatta a chilei zsidókat, hogy lobbizzanak izraeli területi engedményekért, és Kast, egy Izrael-barát jobboldali politikus között, akinek apja valószínűleg náci volt, és aki védelmezte Augusto Pinochet örökségét, a chilei katonai diktatúra vezetőjét, aki az 1970-es években disszidensek ezreit gyilkolta meg.

Úgy tűnik, a legtöbb zsidó Kast mellé állt, és a múlt hónapban azt mondta a Jewish Telegraphic Agency-nek, hogy közösségük „az ostrom érzését” tapasztalja.

Az Izraelben élő 111 chilei közül, akik külföldről szavaztak, 73-an Kastra adták le voksukat, míg Boricra csak 33-an

– a chilei nemzeti választási adatbázis szerint.

Győzelmi beszédében Boric azt ígérte, hogy „határozottan harcolni fog a kevesek kiváltságai ellen”, miközben igyekszik előmozdítani a chilei jövőképét.

„Garantálom, hogy olyan elnök leszek, aki törődik a demokráciával, és nem kockáztatja azt, aki többet hallgat, mint amennyit beszél, aki egységre törekszik, és aki naponta odafigyel az emberek szükségleteire”

– mondta.

A Chilei Zsidó Hitközség, a közösségi érdekeket képviselő nonprofit szervezet rövid közleményben gratulált Boricnak, „sok sikert” kívánva neki és kormányának, és dicsérve az ország választásának átláthatóságát. A nyilatkozatot így zárta:

„Továbbra is egy demokratikus, sokszínű Chiléért fogunk dolgozni, ahol a kisebbségeket tiszteletben tartják. „

A Chile mintegy 18 ezer zsidóját képviselő szervezetnek komplikált a viszonya Boric-cal. 2019-ben Ros Hásáná-ajándékot küldtek neki, egy üzenettel együtt, amelyben kifejezték, hogy „egy befogadóbb, tisztelettudóbb, szolidárisabb társadalmat kívánnak”.

„Értékelem a gesztust, de kezdhetnék azzal, hogy megkérik Izraelt, hogy adja vissza az illegálisan megszállt palesztin területeket”

– írta Boric, miután a Twitteren közzétette az ajándékról készült képet.

Boric régóta bírálja Izraelt.

Törvényhozóként támogatott egy törvényjavaslatot, amely a Golán-fennsíkról, a ciszjordániai településekről és az 1967-ben izraeli ellenőrzés alá került jeruzsálemi területekről származó izraeli áruk bojkottálására tett javaslatot.

A kampány során a közösség számos tagja aggodalmának adott hangot e megjegyzés miatt, és ami szerintük egy olyan mintát jelentett, hogy a helyi zsidók követelik az izraeli politika elítélését.

„Nem hisszük, hogy igazságos vagy helyes, hogy Ön a zsidókat felelőssé teszi az Izraelben hatalmon lévő kormány politikájáért”

– áll 500 chilei zsidó nő júliusban Boricnak írt nyílt levelében.

„A történelem tele van példákkal az igazságtalan vádakra vagy a népünk tömeges hibáztatására.”

Radikális jobboldali elnökjelöltet kénytelenek támogatni a chilei zsidók

legtöbben a jobboldali jelöltet, José Antonio Kastot támogatják, aki enyhe előnnyel indul a december 19-i előválasztáson a rivális Gabriel Boric előtt.