Chile balos elnöke csúnyán megszégyenítette az izraeli nagykövetet

Már az elnöki palotában volt a nagykövet, hogy ünnepiesen átadja a megbízólevelét, mikor szóltak neki, hogy távozzon. Az elnök állítólag éppen akkor kapott értesítést egy palesztin tinédzser haláláról. 

Az esetről Barak Ravid az amerikai kormányzathoz közel álló Axios riportere számolt be a Twitteren.

„Boric elnök az utolsó pillanatban lemondta az új izraeli nagykövet megbízólevelének átadási ceremóniáját, miután tájékoztatást kapott egy Ciszjordániában meggyilkolt palesztin tinédzserről. Az izraeli nagykövet már az elnöki palotában volt, és felszólították, hogy távozzon” –

számolt be a riporter az esetről.

Később Ravid beszámolt az izraeli nagykövet reakciójáról is, aki azt mondta, hogy a chilei kormányzat bocsánatot kért tőle:

„Gil Artzeali, Izrael chilei nagykövete a santiagói külügyminisztériumban tartott megbeszélés után elmondta, hogy a chilei külügyminisztérium magas rangú tisztviselői bocsánatot kértek tőle és az izraeli kormánytól, amiért tegnap lemondták a Buritz elnöknek történő oklevélátadási ceremóniát”

– írta Ravid héberül a Twitteren.

„Új lapot nyitottunk. Kellemetlen esemény volt számomra, de izraeliként és zsidóként elmondhatom, hogy népem az elmúlt 4000 évben rosszabb dolgokon is keresztülment. Ezen az eseményen is túl fogunk lépni, mindkét ország javára”

– mondta Artzeali.

A ceremóniát októberre halasztották. Azonban a feszültséget jól mutatja, hogy Ravidnak egy tisztviselő azt mondta, hogy a chileiek a konkrét esetért valójában nem kértek bocsánatot.

„Egy nem izraeli forrás, aki értesült a részletekről, azt állítja, hogy a chilei külügyminisztérium nem azért kért bocsánatot, mert elhalasztották a szerződés szövegének átadási ceremóniáját, hanem csak azért, mert az izraeli nagykövetet nem tájékoztatták erről előre” – írta Ravid.

Chile mintegy 18 ezer zsidójának komplikált viszonya van Boric-cal. 2019-ben egy zsidó szervezet Ros Hásáná-ajándékot küldtek neki, egy üzenettel együtt, amelyben kifejezték, hogy „egy befogadóbb, tisztelettudóbb, szolidárisabb társadalmat kívánnak”.

„Értékelem a gesztust, de kezdhetnék azzal, hogy megkérik Izraelt, hogy adja vissza az illegálisan megszállt palesztin területeket”

– reagált a politikus.

Törvényhozóként támogatott egy törvényjavaslatot, amely a Golán-fennsíkról, a ciszjordániai településekről és az 1967-ben izraeli ellenőrzés alá került jeruzsálemi területekről származó izraeli áruk bojkottálására tett javaslatot.

Fotó: Gabriel Boric chilei elnök /MTI/AP/Andres Poblete

Anticionista baloldali politikus lett Chile elnöke

Törvényhozóként támogatta,hogy bojkottálják a Golán-fennsíkról, Júdea-Szamáriából és Kelet-Jeruzsálemből származó izraeli árukat.