Azt tanítják a brit diplomatáknak, hogy az izraeliek „fehér gyarmatosítók”

statue of man holding flag of us a near us a flag during daytime

A külügyminisztérium egyik titkos szemináriumán az is elhangzott, hogy a Hamász harcosai nem terroristák.

A londoni King’s College professzora, Jeroen Gunning vezetésével négy egyetemi tanár tartott előadást a brit diplomáciai szolgálat londoni központjában múlt szerdán a Közel-Keletre szakosodott köztisztviselőknek.

A 75 perces szemináriumon elhangzott számos állítás közvetlenül ellentmondott Nagy-Britannia külpolitikájának, Gunning professzor például azt állította, hogy „nincs jövő a Hamász nélkül”.

A brit külügyminisztérium szóvivője fogadkozott, hogy „felülvizsgálják a belső szemináriumokra vonatkozó szabályokat, hogy biztosítsák a meghívott előadók megfelelőségét”.

Az előadók korábban közösen írtak egy tanulmányt, amelyben azt állították, hogy Nagy-Britannia Hamásszal szembeni kemény álláspontja hozzájárult az október 7-i pogromok kiprovokálásához.

A szemináriumon mintegy száz kormánytisztviselő vett részt, többségük online, a Microsoft Teams hálózaton keresztül, amelyhez csak a külügyminisztérium biztonsági átvilágításán ellenőrzött munkatársai férhetnek hozzá – tudta meg a JC.

A szemináriumot, „Israel/Gaza: What next for Hamas” címmel, a külügyminisztérium vezető közel-keleti elemzője, Martin Hetherington szervezte.

A felszólalók közül többen is azt mondták, hogy a „terrorista címke” alkalmazása a Hamászra „nem hasznos” és akadályozza a békét. Véleményük szerint a Hamász „politikai szárnya” „mérsékelt”, és ezért szükség van arra, hogy „kapcsolatba lépjünk velük”.

Az egyik előadó, Dr. Tristan Dunning, a Queenslandi Egyetemről azt mondta, hogy ausztrálként

„mindent tudok a fehér, telepes gyarmatosításról és az őslakosoktól való földrablásról”.

Arra a kérdésre, hogy a mészárlást terrorizmusnak kell-e nevezni, az egyetemi tanárok nem válaszoltak. Dunning professzor azonban azt mondta, hogy azt az izraeli „megszállással” szembeni „ellenállásnak” kell tekinteni, és hogy Izrael a felelős a palesztinokkal szembeni bánásmódért.

Felfoghatatlan: a brit kiadók nem akarják kiadni a zsidó szerzők könyveit

„Az irodalmi London nagy része mostanra no-go zóna a zsidók számára” – véli az egyik híres brit irodalmi ügynök.

Bár a Hamász elmulasztotta a civilek számára az óvóhelyek építését, és az alagútjaiból kitiltotta az átlagembereket, az oktatók szerint a civilek védelme a „megszálló hatalom” felelőssége, és a „civil áldozatok magas száma” Izrael hibája.

Az izraeli túszokról kérdezve az egyik előadó azt állította, hogy az Izraelben lévő palesztin elítéltek is „túszok”, hozzátéve, hogy több ezer fogoly van, de csak mintegy 100 izraelit tartanak fogva Gázában.

Gunning professzorhoz és Dr. Dunninghoz csatlakozott Dr. Anas Iqtait a canberrai Ausztrál Nemzeti Egyetemről és Dr. Martin Kear a Sydney-i Egyetemről.

Lord Polak, az Izrael Konzervatív Barátai csoport tiszteletbeli elnöke a JC-nek elmondta, hogy megdöbbenéssel értesült a múlt heti szemináriumról, és azonnali vizsgálatot követel annak kivizsgálására, hogy miként kerülhetett rá sor.

Emlékeztetett arra, hogy Lord Cameron külügyminiszter azt mondta, hogy ha a Hamász kezében marad a Gázai övezet akár csak egy része is,

„soha nem lesz kétállami megoldás, mert nem várhatjuk el Izraeltől, hogy egy olyan csoport mellett éljen, amely újra meg akarja ismételni október 7-ét”.

Polak megjegyezte: „Ezért arra fogom kérni a külügyminisztert, hogy vizsgálja ki a február 28-án tartott külügyminisztériumi szemináriumot, és magyarázza meg, hogyan és miért kerülhetett sor ott egy ilyen megbeszélésre a bejelentett felszólalókkal és megállapításokkal”.

A külügyminisztérium szóvivője később elmondta: „Az Egyesült Királyság kormányának álláspontja egyértelmű, hogy a Hamász terrorista szervezet. A szemináriumon részt vevő egyetemi tanárok által kifejtett számos nézet téves és ellentétes a kormány álláspontjával.

Zéró toleranciát alkalmazunk a diszkrimináció minden formájával szemben, beleértve az antiszemitizmust is.”

Dilettáns diplomaták téblábolása az ígéret földjén

Izrael szerencsétlenségére a közel-keleti ügyekhez „értő” nyugati diplomatákból sosincs hiány. Vélemény.