Felfoghatatlan: a brit kiadók nem akarják kiadni a zsidó szerzők könyveit

assorted title book lot

A The Telegraph beszámolója szerint a brit kiadók megtagadták számos zsidó származású szerző könyvének a kiadását.

Az Izrael-Hamász háború kezdete óta világszerte megugrottak az antiszemita incidensek és a zsidókkal szembeni diszkrimináció.

Az EnvelopeBooks brit alapítója, Stephen Games, egy független kiadó megjegyezte, hogy a háború kezdete óta „a zsidókkal szembeni ellenséges hangulat erősödik” a kiadóiparban.

„Egy nagyon ismert, híres irodalmi ügynök, aki olyan könyveken dolgozott, amelyeket az ember azonnal felismer, azt mondta, hogy nehézségei vannak a zsidó szerzőkkel vagy a zsidó témájú írásokkal, mert egyszerűen úgy találja, hogy

az irodalmi London nagy része mostanra no-go zóna a zsidók számára”

– nyilatkozta Games.

Gillian Freedman zsidó írónőnek azonban továbbra is eltökélt szándéka, hogy brit falujában éljen.

„Nagyon nyíltan vállalom, hogy zsidó vagyok a kis falumban, és nagyon jól elfogadtak és beilleszkedtem, és rengeteg támogatást kaptam – sokkal több támogatást, mint amennyit a londoni zsidó barátaim kaptak” – mondta.

A nemzetközi kulturális elit egy része kizáratná Izraelt a Velencei Biennáléról

Közel 9 ezer művész, kurátor és múzeumigazgató írta már alá a petíciót.

Mindazonáltal azt állította, hogy már ő is szembesült diszkriminációval, és elmesélt egy esetet, amikor egy szerkesztője azt mondta neki, hogy

„nagy ívben el kell kerülnünk mindent, ami a zsidó emberekre és a zsidóságra utal. Egyszerűen nem éri meg az ebből fakadó kellemetlenségeket”.

Mivel a Nagy-Britanniában élő zsidóknak egyre többször kell szembenézniük az antiszemitizmussal, sokan fontolgatják, hogy elhagyják az Egyesült Királyságot.

A Campaign Against Antisemitism által nemrégiben kiadott felmérés szerint a brit zsidók közel fele fontolgatja, hogy elhagyja az Egyesült Királyságot az antiszemita incidensek számának növekedése miatt az Izrael-Hamász háború kezdete óta.

Egy zsidó színésznőnek elege lett a progresszív „szabadságharcosokból”

Oberman-t már éjjel-nappal biztonságiak veszik körül az őt ért sorozatos fenyegetések miatt.