Egy zsidó színésznőnek elege lett a progresszív „szabadságharcosokból”

Tracy-Ann Oberman brit színésznő aggodalmának adott hangot a Nagy-Britanniában tapasztalható antiszemitizmus erősödése miatt, amelyet jelentős részben a „progresszív baloldalnak” tulajdonít.

Oberman a BBC One-nak nyilatkozva elárulta, hogy már éjjel-nappal biztonságiak veszik körül az őt ért sorozatos fenyegetések miatt.

„Ahogy a héten a címlapok mutatták, a zsidó diákok elleni támadások növekedése, az a tény, hogy egy rendőr azt mondta egy férfinak, hogy rejtse el a Dávid-csillagját, mert azt uszításnak tekintették, az a tény, hogy nekem – egy zsidó színésznőnek – éjjel-nappal biztonsági szolgálatra van szükségem, hogy a West Enden előadjam A velencei kalmárt, ijesztő” – mondta a BBC-nek a londoni születésű színésznő.

„A minket ért támadások nagy része a progresszív baloldalról érkezik”

– mondta. „Tudjuk, hányadán állunk a jobboldallal és a szélsőjobboldallal. De ez a baloldal, olyan emberek, akik magukat szabadságharcosoknak tekintik, ami mélyen felháborító”.

Oberman megjegyzései az antiszemita incidensek erőteljes növekedése közepette hangzottak el, a Community Security Trust statisztikái szerint a bejelentett incidensek száma 147%-kal nőtt 2023-ban. Ez 266 zsidók elleni erőszakos támadást jelentett, ami a legmagasabb szám az elmúlt 40 évben. A támadások az Egyesült Királyság egész területén történtek, a legtöbb Londonban.

Nácik új köntösben: zsidólistát készített egy progresszív csoport

Palesztin-párti aktivisták 600 zsidó ember nevét és személyes adatait tették közzé.

Szomorú rekord: soha nem volt még ennyi antiszemita incidens Nagy-Britanniában

Még soha nem jegyeztek fel ennyi antiszemita incidenst egyetlen naptári évben.