Ennyi volt: betiltotta a gendersemleges újbeszélt az Izrael-barát argentin elnök

Javier Milei argentin elnök azonnali hatállyal elrendelte az úgynevezett „befogadó”, gendersemleges nyelvezet használatának betiltását a teljes közigazgatási szférában. A hét folyamán hivatalosan is közzétették azt a rendeletet, amely a hadseregben is betiltja a szocialista kormányzat alatt bevezetett, a spanyol nyelvben kiejthetetlen szavak és nyelvezet használatát.

Megindult az eljárás a befogadó, gendersemleges nyelvezet betiltására – számolt be keddi sajtótájékoztatóján Manuel Adorni elnöki szóvivő. Milei rendeletének végrehajtása

rögtön megkezdődött az összes közigazgatási hivatalban és a mostantól kiadott, hivatalos dokumentumokban

– teszi hozzá a Breitbart.

Mostantól tehát nem fogják tudni használni a kormány hivatalos dokumentumaiban a spanyolban szokatlan szóvégződéseket: a főnevek egy részéhez kötelezően csatolt „e” betűt, a „@” jelet, és a szóvégi az „x”-et, illetve kerülni fogják a nőnemű szóalakok erőltetett használatát a közigazgatás minden dokumentumában – derült ki Adorni szavaiból. Argentína hivatalos nyelve a spanyol, amelyben a főneveknek, névmásoknak, a mellékneveknek, a névelőknek, sőt még a tárgyaknak is meghatározott hím- vagy nőnemű változata is van. A hímnemű szavak általában -o, míg a nőnemű szavak általában -a végződésűek – emlékeztet a Breitbart.

A baloldali mozgalmak

megpróbálták a spanyol szavak hím- és nőnemet jelző szóvégi -o és -a betűit „befogadó”, gendersemleges végződésre cserélni, így például -e-re vagy -x-re

– számol be az amerikai lap. Tehát például a például a „latino” vagy a „latina” szavak helyett elkezdték erőltetni a „latine” vagy a „latinx” szavakat, ami viszont az egész megreformált nyelvezetet zavarossá és összefüggéstelenné tette.

Az Egyesült Államokban az „inkluzív” nyelvhasználat legelterjedtebb ismert esete a „latinx” szó erőltetett használata, melyre a latin ajkúakat próbálják rávenni: ez a szó, nemcsak értelmetlen és kiejthetetlen a spanyol nyelv szabályai szerint, de a spanyol ajkúak széles körben elutasítják és megvetik ezt a szóalakot – írja a Breitbart.

Egy diákot leszidtak, amiért kétségbe vonta, hogy egy társa macska identitású

Egy angliai iskolában történt az abszurd eset.

Szocialista újbeszél

Adorni jelezte: az argentin kormány úgy véli, a nyelv átalakítása egyfajta politikai üzlet része, melyben nem kívánnak részt venni. Argentínában

Alberto Fernández elnök (2019–2023) előző, szocialista kormánya élen járt az úgynevezett „befogadó” nyelvezet bevezetésében:

a hivatalos kormányzati ügyeket is az úgynevezett inkluzív nyelven intézték. A szocialista kormány a személyazonosító igazolványt is módosította, hogy abban a „neme” kategóriában ne csak férfi és nő szerepelhessen, így próbáltak kedvezni az úgynevezett nem bináris állampolgároknak.

Milei elnök libertariánus közgazdászként és televíziós szereplőként viszont egész karrierje során ragaszkodott ahhoz, hogy kulturális háborút vívjon a baloldali politikai korrektség és a marxista indoktrináció ellen, amelyet azzal vádol, hogy a nemi, ökológiai és egyéb agendák erőltetésével szélsőbaloldali eszmékkel oltja be a lakosságot.

Az elnök 2023-as kampányában kifejtette:

„Az ostoba politikai korrektség őrületében élünk,

ahol rajtad a szocialista eszmék szavalását és az éberséget kérik számon, s ha ennek nem felelsz meg, hát veszélyt jelentesz a demokráciára.”

Veszélyeztette a katonai műveleteket

Decemberben, nem sokkal azután, hogy Milei megkezdte elnöki ciklusát, Luis Petri védelmi miniszter bejelentette, hogy

az egész argentin hadseregben betiltották a „befogadó” nyelvhasználatot.

Az intézkedést hétfőn hivatalosan is közzétették egy minisztériumi rendeletben. A jogszabály kötelezővé teszi a spanyol nyelv használatát, a Spanyol Királyi Akadémia (RAE) nyelvi szabályainak és a fegyveres erőknél érvényben lévő szabályzatoknak és kézikönyveknek megfelelően.

A rendelet célja a helytelen nyelvi formák kiküszöbölése, amelyek a téves értelmezéshez vezethetnek, s ez hatással lehet a parancsok és a katonai műveletek végrehajtására is – indokolta az intézkedést a minisztérium a közösségi médiában közzétett bejegyzésében.

Brutálisan nyomul Németországban a transzlobbi — így lesz Hartmutból Helga

Egy percig se áltassuk magunkat, hogy itt csupán a szokásos német őrültségek egyikéről lenne szó. Krisztina Koenen jelenti Németországból.