Biden fagylaltozás közben közölte, hogy hamarosan tűzszünet jöhet Gázában

Ellentmondásos hírekről lehet hallani az izraeli háborúban tervezett második tűzszünetről.

Joe Biden amerikai elnök szerint a megállapodás még a héten létrejöhet, a fegyvernyugvás pedig akár már jövő hétfőtől életbe léphet. A Hamász és az izraeli kormányhoz közeli források szerint azonban az Egyesült Államok elnökének kijelentése túlzottan optimista és elrugaszkodott a valóságtól.

„Remélem, hogy a hét végéig létrejön a megállapodás. A nemzetbiztonsági tanácsadóm szerint már közel járunk az eredményhez. Bízom benne, hogy hétfőtől életbe léphet a tűzszünet”

– jelentette ki Joe Biden, akit az újságírók egy New York-i fagylaltozóban kérdeztek az izraeli háború fejleményeiről.

Az elmúlt napokban ellentmondásos információk keringtek a nemzetközi sajtóban a következő tűzszüneti megállapodás kapcsán. Korábban amerikai és egyiptomi biztonsági források is azt állították, hogy a múlt heti tárgyalásokon a Hamász és az izraeli kormány lefektette a következő tűzszüneti megállapodás alapjait.

Hatalmas fordulat: Donald Trumpra fognak szavazni a New York-i zsidók?

A Republikánus Zsidó Koalíció országos politikai igazgatója szerint az új felmérés tükrözi a zsidó szavazók körében bekövetkezett elmozdulást.

A Reuters értesülései szerint

a zsidó állam a márciusi Ramadán idejére beszüntetné a harcot,

a fegyvernyugvás alatt pedig 400 palesztin rabot engednének el, amennyiben a Hamász minden tíz palesztin fogvatartottért cserébe legalább egy izraeli foglyot szabadon enged.

A zsidó állam kormánya azonban nem erősítette meg a híreket, sőt a háborús kabinet kommunikációja következetesen a harcok folytatásáról szól.

Meg nem erősített sajtóhírek szerint a tervezett tűzszünet a térség sérült kórházainak megjavítására is lehetőséget biztosítana,

ugyanakkor kedd reggel a Hamászhoz és az izraeli kormányhoz közeli források is megalapozatlannak és túlzottan optimistának nevezték az Egyesült Államok elnökének tűzszünetre vonatkozó kijelentését.

„Érzelmileg, mentálisan fáj nekünk, amerikaiaknak, amikor az elnökünkre nézünk”

Amerika akkor sikeres a külpolitikában, amikor erőt sugároz — nyilatkozta lapunknak Bryan Leib, amerikai politikai kommentátor, az Alapjogokért Központ vezető kutatója.