Hatalmas fordulat: Donald Trumpra fognak szavazni a New York-i zsidók?

Egy New York-i regisztrált szavazók körében végzett felmérés szerint az államban élő zsidók többsége Donald Trumpra kíván szavazni a novemberi elnökválasztáson.

A Siena College kedden közzétett felmérése szerint a New York-i zsidók 53 százaléka Trumpra, míg 44 százaléka Joe Biden elnökre fog szavazni az elnökválasztáson. A zsidó szavazók ugyanakkor a kongresszusi választásokon továbbra is a demokratákat kívánják támogatni a republikánusokkal szemben (54 százalék demokrata – 39 százalék republikánus).

Mark Mellman, a Demokrata Többség Izraelért elnöke kritizálta a felmérést annak magas hibahatáraira hivatkozva.

„Ez a felmérés nagyon keveset árul el arról, hogy a New York-i zsidók hogyan fognak szavazni”

– mondta.

Mellman arra számít, hogy Biden, aki „egyedülálló módon támogatja Izraelt”, jól fog szerepelni a zsidók körében, ahogyan a demokrata Tom Suozzi is, aki a hónap elején legyőzte Mazi Pilipet a New York-i kongresszusi választásokon.

Sam Markstein, a Republikánus Zsidó Koalíció országos politikai igazgatója másként látja a dolgokat. Markstein szerdán azt írta, hogy a felmérés a zsidó szavazók körében bekövetkezett elmozdulást tükrözi.

Izrael-párti női alelnök-jelölttel futhat neki a választásoknak Donald Trump

Elise Stefanik New York-i képviselőt a volt elnök leglojálisabb támogatói között tartják számon.

„A zsidó szavazóknak a GOP felé történő elmozdulása egyértelmű trend, amely már régóta kialakulóban van”

– írta, majd emlékeztetett Lee Zeldin sikerére a zsidó szavazatok megszerzésében a 2022-es New York-i kormányzóválasztáson.

Zeldin, aki maga is zsidó és az RJC elnökségi tagja, különösen jól szerepelt a New York-i ortodox zsidó közösségekben.

A New York állam északi részén fekvő Rockland megyét, ahol az USA megyéi közül a legnagyobb az egy főre jutó zsidó lakosság, 12 százalékkal nyerte meg. A szavazatok 88 százalékát szerezte meg a New York-i 48. közgyűlési körzetben is, amely a brooklyni Borough Park erősen hászid negyedét is magában foglalja.

Ez azonban nem volt elég Zeldinnek a győzelemhez, mivel Kathleen Hochul kormányzó 6 százalékos előnnyel újraválasztották.

A 2020-as választáson a Pew Research Center jelentése szerint a zsidók a szavazataik 68 százalékát Bidenre, 30 százalékát pedig Trumpra adták, ami hat százalékpontos bukást jelentett Trumpnak a 2016-os Hillary Clinton elleni teljesítményéhez képest.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Hol nagyobb az antiszemitizmus: Amerikában vagy Magyarországon?

Kovács Zoltán államtitkár azt javasolta David Pressman nagykövetnek, hogy inkább a saját háza táján sepregessen.