Felfedezés: római légiótábort találtak az izraeli régészek Megiddónál

Az Izraeli Régészeti Hatóság által az észak-izraeli Megiddónál végzett ásatáson Legio VI Ferrata mintegy 1800 éves táborának maradványait tárták fel.

A Dr. Yotam Tepper és Barak Zin által vezetett és az Izraeli Nemzeti Útügyi Társaság által finanszírozott ásatás a 66-os főút felújítására irányuló projekt része. Az ásatás során a Via Principalis – a tábor főutcájának – lenyűgöző építészeti maradványait tárták fel, a burkolt kőfelületek és egy görög szigma betű alakú monumentális pódium mellett.

A régészek elmondták, hogy a Hatodik Légió katonai tábora az egyetlen ismert katonai tábor Izraelben, méretét és kiterjedését tekintve, amelynek helyét ismerjük, és amelyet régészeti ásatások során feltártak.

„A tábor a légió több mint 5000 római katonája számára szolgált állandó bázisként mintegy 180 éven át – i. sz. 117-től i. sz. 300 körülig”

– mondta Dr. Tepper.

„Körülbelül 550 méter hosszú és 350 méter széles volt. A tábor közepén két főutca keresztezte egymást, ahol a tábor főhadiszállásának udvarát is kialakították. A tábornak ez a helye központi viszonyítási pontként szolgált, ahonnan a távolságokat mérték (mérföldkövekkel jelölve) a római utak mentén, amelyek a katonai táborból ágaztak el a nagyobb városok felé egész Észak-Izraelben”.

2500 éves ezüstpénzt találtak a Júdeai-sivatagban

A különleges ezüstérme az Izraelben folyó, pénz alapú kereskedelem eddig felfedezett egyik legkorábbi bizonyítéka.

„Az évek során sok követ vittek el innen, hogy a bizánci korban a területen létesített településeken más projektekhez használják fel” – tette hozzá.

Dr. Tepper hangsúlyozta, hogy a tábor központjának felfedezése nem véletlen; a régiségügyi hatóság mostani ásatása a geotörténeti kutatás részeként végzett felméréseket követte, az elmúlt évtizedben Dr. Matthew G. Adamsszel együttműködve végzett ásatások mellett, a jeruzsálemi W. F. Albright Régészeti Kutatóintézet égisze alatt működő Jezréel-völgyi Regionális Projekt részeként.

Dr. Tepper szerint történelmi források és további töredékes információk is tanúsítják a római Tizedik Légió (Fretensis) állandó táborának létezését Jeruzsálemben, amelynek a helyét még nem sikerült lokalizálni”.

Az ásatás során érmék, fegyvertöredékek, kerámiák és üvegek is előkerültek, de a lelőhely kiemelkedő leletei a tetőcserepek, amelyeket igen nagy mennyiségben találtak. „Ezek a tetőcserepek, amelyek némelyikén a hatodik légió lenyomatai láthatók, többféle célt szolgáltak – a tetőfedéstől a padlóburkolatig és a falburkolatig. A légió által hozott technológia, tudás, építési módszerek és fegyverzet egyedülálló volt a római hadseregben” – mondták a kutatók.

Izraeli leleteket választott az év felfedezésének a National Geographic

A 2000 éves római kardokat még szeptemberben mutatta be az Izraeli Régészeti Hatóság.