Izraeli leleteket választott az év felfedezésének a National Geographic

Vaskardok: a Júdeai-sivatagban talált ritka fegyverleletet a National Geographic a világ hét legnagyobb felfedezését tartalmazó 2023-as listáján az első helyre választotta, írja Izraeli Régészeti Hatóság Facebook-oldalán

A tekintélyes National Geographic magazin közzétette a 2023-as év hét legnagyobb felfedezésének listáját. A listán az Izraeli Régészeti Hatóság, az Ariel Egyetem és a Héber Egyetem barlangkutató központjának kutatói által feltárt, a Júdeai-sivatagban talált fegyverraktárat az első helyre választották. A listán a felfedezésen kívül szerepel még a Csendes-óceánban található „Moai”, egy hatalmas kőfej a Húsvét-szigetről, valamint a mexikói maja törzs egy ősi városa, amelyet Lidar-technikával találtak meg.

Még szeptemberben az Izraeli Régészeti Hatóság szenzációs leletet tett közzé:

négy 1900 éves, kiváló állapotban lévő római kori kardot és egy nyeles fegyvert rejtő rejtekhelyet fedeztek fel az Éjn Gedi természetvédelmi terület egyik barlangjának hasadékában.

Úgy tűnik, hogy a fegyvereket a júdeai lázadók rejtették el, miután zsákmányként lefoglalták őket a római hadseregtől. „Egyetlen kardot találni ritkaság – na, de négyet? Ez több mint egy álom! Megdörzsöltük a szemünket, hogy elhiggyük” – mondták a kutatók.

A párját ritkító leletet sajtótájékoztatón mutatták be, melyen Eli Escusido, az Izraeli Régészeti Hatóság vezetője és a feltáró régészek is részt vettek. A fegyverek egy kis méretű barlangban rejtőztek Éjn Geditől északra, a Júdeai-sivatag természetvédelmi területén, egy elszigetelt és megközelíthetetlen szirtekkel szabdalt régióban.

Ötven évvel ezelőtt egy, az első Szentély korára jellemző, korai héber írástöredéket tartalmazó cseppkövet is találtak a barlangban.

Nemrégiben három szakember, az Izrael régészetére szakosodott dr. Ászáf Gájer, Boáz Langford, geológus és barlangkutató, valamint Sáj Hálévi fotós látogattak a helyszínre, hogy multispektrális technikával további felvételeket készítsenek a tintával írott feliratról, abban a reményben, hogy a paleo-héber felirat szabad szemmel nem látható részleteit is sikerül lencsevégre kapniuk.

A barlang felsőbb szintjén találtak rá egy keskeny repedésben a római pilumra, ami nem más, mint egy, a római legionáriusok által használt hajítófegyver. Emellett a barlanghoz kapcsolódó egyik fülkében megmunkált fadarabokra bukkantak, melyekről később kiderült, hogy az egyik kard hüvelyének darabjai.

„Büszke vagyok a kutatócsoportra, hogy felfedezésük világszerte elismerést kapott”

– mondta Eli Escusido

„Éppen most ünnepeljük hanukát, amikor egy kis fény képes eloszlatni a sötétséget.

A Bár Kochbá-felkelés idejéből származó fegyverek rejtekhelyét a média Izraelben és világszerte mindössze egy hónappal az október hetedikei, a Hamász által elkövetett kegyetlen mészárlás előtt tette közzé.

Nem kizárt, hogy ez inspirálta a háború nevének (Vaskardok) megválasztását is”

– tette hozzá a szakember.

A kardok felfedezése bekerült a Heritage Daily magazin 2023-as top tízes listájába is, ahol a hetedik helyet érte el.

Ez a cikk eredetileg a Zsido.com oldalán jelent meg.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Hanuka – kevesek győzelme a sokaság fölött

Bár az ünnep tematikájának leghangsúlyosabb része maga a csoda, nem feledkezhetünk meg arról, hogy katonai győzelmet is ünneplünk.