Az izraeliek harmada jobban hisz Istenben október 7-e óta

Az izraeliek közelebb kerültek Istenhez és a zsidóságukhoz az elmúlt négy hónapban – derült ki egy új felmérésből.

A Lazar Research által a The Jerusalem Post számára készített átfogó felmérés szerint az izraeliek 33%-a számolt be arról, hogy a Hamász október 7-i mészárlása és az azt követő háború óta megerősödött az Istenbe vetett hite.

A felmérés, amelyet Dr. Menachem Lazar, a Lazar Research munkatársa vezetett az izraeliek vallási érzelmeit kívánta felmérni a mostani viharos időkben.

A lakosság jelentős része, 33%-a megerősítette, hogy megerősödött az Istenbe vetett hite;

ezzel szemben egy kis hányad, 8% úgy érezte, hogy hite megingott, míg a többség, 59%, arról számolt be, hogy nem változott a spirituális álláspontja.

Az elemzés tovább vizsgálta a demográfiai árnyalatokat, és feltárta, hogy a hit megerősödése a hagyománytisztelők körében különösen hangsúlyos volt: 44%-uk erősebb lett a hite, szemben a világi válaszadók 16%-ával. Az életkor is döntő szerepet játszott, a fiatalabb résztvevők nagyobb valószínűséggel számoltak be megerősödött hitről.

„Ne sírj! Válaszd az életet, és harcolj érte!”

Felbecsülhetetlen érték bontakozik ki a gázai csatamezőkön. A zsidó hősiesség ismételt újjászületésének vagyunk tanúi.

A válaszadók megerősödött vallásos hitének gyakorlati kifejeződései elsősorban az imák (63%), az Istennel való beszélgetések (59%) és a zsoltárok recitálása (45%) voltak. Az imák növekedése különösen a 60 év feletti válaszadókra volt jellemző (73%); az Istennel való beszélgetésekről viszonylag magas arányban számoltak be a világi válaszadók (64%), a szefárd válaszadók (65%) és a 45-60 év közötti válaszadók (60%).

A zsoltárok recitálása viszonylag jellemzőbb volt a 45-60 éves válaszadókra (60%) és az askenázikra (50%).

A válaszadók abszolút többsége (75%) azt mondta, hogy október 7-e óta nagyobb kötődést érez Izrael államhoz (69%) és a sokszínű izraeli társadalomhoz (68%). A megkérdezett izraeliek mintegy fele úgy érzi, hogy jobban kötődik a diaszpórában élő zsidókhoz (53%) és a zsidó hagyományokhoz (49%).

A 18-29 éves válaszadókra (85%) és a mizrahi válaszadókra (81%) volt jellemző a nagyobb kötődés Izrael népéhez.

Az ultraortodox válaszadók többsége (59%) mondta azt, hogy október 7-e óta nagyobb kötődést érez Izrael államhoz.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve került ki oldalunkra.

Jó hír: a háború közelebb hozta a háredieket az izraeli társadalomhoz

Egyre nagyobb a kötelező katonai szolgálat támogatottsága is a háredi közösség körében.