Megbocsáthatóak-e Gyöngyösi Márton bűnei?

Sokan átlátnak a szitán a Jobbikot és a néppártosodást illetően, de akadnak a magyar zsidó közösségben olyanok is, akik megbocsátóak – írja a PestiSrácok a Jobbik elnökének újabb antiszemita botránya kapcsán.

Ahogyan arról lapunk is beszámolt, kiszivárogtak a Jobbik belső levelezései, amelyekből többek között kiderült, hogy Gyöngyösi Márton, akkor még elnökhelyettesként Stummer János párttársával arról beszélt, mi legyen az álláspont „az iráni helyzettel kapcsolatban” megfogalmazott közleményükben. Egyik észrevétele az volt a jelenlegi pártelnöknek, hogy

„Orbán provokációnak is beillő megjegyzését nem akartam közvetlenül kommentelni, inkább indirekt módon, az USA lépésének kritikáján és elítélésén keresztül. Legszívesebben azt írtam volna, hogy

egy cionista bérenc, a lubovicsi (sic!) szekta foglya, de ebből nem biztos, hogy jól ki lehet jönni”.

Az üggyel kapcsolatban többen is kifejtették a véleményüket a zsidó közösségből.

A Magyar Nemzetnek Izrael budapesti nagykövete úgy nyilatkozott, hogy a mostani ügy

„egy újabb bizonyíték a Jobbik valódi természetére”.

Az EMIH-Magyar Zsidó Szövetség kommunikációs igazgatója, továbbá lapunk főszerkesztője, Megyeri Jonatán rabbi a PS megkeresésére úgy nyilatkozott, hogy

„Gyöngyösinek már régen le kellett volna mondania és fel kellett volna oszlatnia a Jobbikot. Ilyen pártnak nincsen helye a közéletben. Persze sosem késő, de nyilván nem hinném, hogy ezt megteszi”.

Megyeri továbbá kifejtette, hogy megtisztelő, hogy Gyöngyösi Márton ismeri a lubavicsi mozgalmat, ugyanakkor nem lepődött meg, hogy ilyen megnyilvánulásai vannak a Jobbik első emberének.

„Kibújt a szög a zsákból, hogy a politikai színház az egy dolog és aztán jön a rögvalóság, ami azt mutatja, hogy Gyöngyösi nézetei mit sem változtak az elmúlt években. Hiába a széder-vacsora az amerikai nagykövettel, elhatárolódás a listázástól” – tette hozzá.

„Az egész néppártosodás pedig hitelét vesztette, ha a vezetésben ilyen figurák elférnek, mint Gyöngyösi”

­– magyarázta Megyeri.

Gyöngyösi Márton „cionista bérencnek” nevezte Orbán Viktort

Kiszivárogtak a Jobbik belső levelezései, amelyekben a pártelnök „a lubovicsi (sic!) szekta foglyának” nevezte a miniszterelnököt.

Gyöngyösi Márton korábbi levelezéséről a PS megkérdezte Radnóti Zoltán neológ rabbit, a Bét Sálom zsinagóga vezetőjét is, aki még nem olvasta korábban a hírt.

„Adunk-e az embereknek lehetőséget arra, ha hibáztak, hogy megbánják a hibáikat? Valakik mondtak butaságokat információhiányban, gyűlöletgenerálva, bárhogyan, de azt gondolom, hogy minden embernek lehetősége van arra, hogy a saját hibáit kijavítsa” – mondta Radnóti az ügy kapcsán.

„A magyar politikában az elmúlt 20–30 évben volt pár ilyen fordulás a bal- és a jobboldalról is” – tette hozzá.

„Szóval én azt gondolom, hogy Gyöngyösi Márton megjárta a saját kanosszáját”

– mondta, majd kifejtette, hogy szerinte nem azzal kell foglalkozni, mit mondott Gyöngyösi négy, nyolc vagy tizenkét évvel ezelőtt, hanem azzal, hogy milyen a jelenkorban. Mint mondta,

„Gyöngyösi bejárta az útját a szoftnácitól egészen a széderestéig, ami egy pozitív út”.

Radnóti szerint ugyan nem a szíve csücske Gyöngyösi Márton,

„de ha minden “széljobber” ezt az utat járná be, akkor a világon béke volna”.

Gyöngyösi Márton a Neokohnnak: Én voltam az egyetlen politikus a szédervacsorán

Az amerikai nagykövetségen tartott szédervacsoráról kérdeztük a Jobbik ­– Konzervatívok elnökét.