Gyöngyösi Márton „cionista bérencnek” nevezte Orbán Viktort

Kiszivárogtak a Jobbik belső levelezései, amelyekből többek között kiderült, mit gondol a párt jelenlegi elnöke Orbán Viktorról.

Gyöngyösi Márton, akkor még elnökhelyettesként Stummer János párttársával arról beszélt, mi legyen az álláspont „az iráni helyzettel kapcsolatban” megfogalmazott közleményükben. Egyik észrevétele az volt a jelenlegi pártelnöknek, hogy

„Orbán provokációnak is beillő megjegyzését nem akartam közvetlenül kommentelni, inkább indirekt módon, az USA lépésének kritikáján és elítélésén keresztül. Legszívesebben azt írtam volna, hogy

egy cionista bérenc, a lubovicsi (sic!) szekta foglya, de ebből nem biztos, hogy jól ki lehet jönni”.

A 2020. január 9-i levelezés azután íródott, hogy a Jobbik saját bevallása szerint néppártosodott és elhatárolódott korábbi, radikális nyilatkozataitól, de még azelőtt, hogy kipával a fején elment volna Pressmanék Széder-estjére tavaly tavasszal.

Az üggyel kapcsolatban Szalai Kálmán, a Tett és Védelem Alapítvány titkára nyilatkozott a Mandinernek, aki úgy fogalmazott, hogy az ilyen kijelentés soha, semmilyen körülmények között nem fogadható el.

„Több okból is nehezen értelmezhető, mi az, hogy Orbán Viktor a Chábád Lubavics mozgalom foglya?”

– mondta Szalai.

Gyöngyösi Márton a Neokohnnak: Én voltam az egyetlen politikus a szédervacsorán

Az amerikai nagykövetségen tartott szédervacsoráról kérdeztük a Jobbik ­– Konzervatívok elnökét.

A TEV titkára a Mandinernek elmondta, Orbán Viktor a lehető legnagyobb biztonságot garantálja a zsidó közösségeknek Magyarországon, nemcsak az Európai Unióban, hanem az egész világon. Szalai Kálmán megjegyezte, ha ezért Magyarország miniszterelnökét szitokszóként említik a cionizmus kapcsán, akkor az nyugodtan kijelenthető, hogy „antiszemitizmusnak számít a mi értelmezésünkben”.

A TEV vezetője szerint Gyöngyösi kijelentése illeszkedik azokhoz, amiket korábban mondott, például, amikor 2012-ben zsidókat akart listázni, vagy ahogy a múltban Izraelről nyilatkozott.

„Szemforgatásnak tartjuk azt a hozzáállást, amivel egy elmaszatolt bocsánatkéréssel úgy tekinti az évek során elkövetett zsidóellenes megnyilatkozásait, mintha az rendben lenne, le lenne tudva.

Nem, mi nem így gondoljuk”

– mondta a Mandinernek Szalai Kálmán, aki szerint továbbra is az az álláspontjuk, hogy az ilyen politikai megnyilatkozásoknak nincs helye, nemcsak a magyarországi politikai közéletben, a közéletben sincs, és teljesen elfogadhatatlan minden tekintetben.

„Ilyen kijelentések az elkövetőikkel együtt a politikai közélet szemétdombjára valók”

– tette hozzá.

TEV: a Jobbik akkor teljesíti be politikai küldetését, ha feloszlatja önmagát!

A Tett és Védelem Alapítvány titkárát, Szalai Kálmánt kérdezte a Mandiner Gyöngyösi Márton pártelnökké választásával kapcsolatban.