Köves Slomó: Gyöngyösi szélsőjobboldaliként és újbaloldaliként is antiszemita

„Gyöngyösi politikai nézetei 180 fokot fordultak, kivéve az antiszemitizmusát” – reagált a Magyar Nemzet megkeresésére Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezetője azon kiszivárgott levél kapcsán, amelyben a Jobbik jelenlegi elnöke Orbán Viktort cionista bérencnek nevezte.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, a 2020. január 9-i levelezés Gyöngyösi Márton európai parlamenti képviselő, jelenlegi pártelnök, akkori elnökhelyettes, illetve Stummer János akkori Jobbik-alelnök, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának egykori elnöke között zajlott. A Jobbik vezérkara azt vitatta meg, hogy milyen álláspontot alakítsanak ki „az iráni helyzettel kapcsolatban” megfogalmazott közleményükben. Az aktualitást az adta, hogy az Egyesült Államok likvidálta az iráni terrorvezért, a számos terrortámadás végrehajtásáért felelős Kászim Szulejmánit. Gyöngyösi Márton a készülő közlemény szövegéhez fűzött észrevételei egyikeként szó szerint a következőket írta Stummernek:

„Orbán provokációnak is beillő megjegyzését nem akartam közvetlenül kommentelni, inkább indirekt módon, az USA lépésének kritikáján és elítélésén keresztül.

Legszívesebben azt írtam volna, hogy egy cionista bérenc, a lubovicsi szekta foglya, de ebből nem biztos, hogy jól ki lehet jönni.”

Gyöngyösi Márton „cionista bérencnek” nevezte Orbán Viktort

Kiszivárogtak a Jobbik belső levelezései, amelyekben a pártelnök „a lubovicsi (sic!) szekta foglyának” nevezte a miniszterelnököt.

A fentiek kapcsán Köves Slomó úgy fogalmazott, Orbán Viktor helyeselte, hogy a XXI. század egyik legelvetemültebb terroristáját, az iráni Szulejmánit likvidálták. Ez a természetes reakciója minden tisztességes, életet igenlő embernek, aki elítéli az iráni rezsim halálszektájának, a forradalmi gárdának a ténykedését.

„A most nyilvánosságra került levelezésből úgy tűnik, hogy valójában Gyöngyösi Márton a szóban forgó „fogoly”. Foglya annak az Irán által pénzelt antiszemitizmusnak, amit hol szélsőjobboldali, hol újbaloldali politikusként – mint közös nevező – mindig is vallott”

– fogalmazott az EMIH vezető rabbija a Magyar Nemzetnek. Hangsúlyozta, hogy a 2012-es elhíresült parlamenti beszéde óta, amelyben a magyar zsidókat nemzetbiztonsági kockázatnak nevezte, Gyöngyösi politikai nézetei 180 fokot fordultak, kivéve az antiszemitizmusát.

Megbocsáthatóak-e Gyöngyösi Márton bűnei?

Sokan átlátnak a szitán a Jobbikot és a néppártosodást illetően, de akadnak a magyar zsidó közösségben olyanok is, akik megbocsátóak – írja a PS.