Ausztrál miniszterelnök: Az UNRWA-t alaposan át kell vizsgálni

Anthony Albanese ausztrál miniszterelnök vasárnap azt mondta, hogy kormánya megvizsgálja azokat az állításokat, amelyek szerint az UNRWA, az ENSZ „palesztin menekültügyi” ügynökségének egyes munkatársai részt vettek a Hamász október 7-i, Izrael elleni támadásaiban – jelentette a Reuters.

„Más hasonlóan gondolkodó országokkal, például Kanadával, az Egyesült Királysággal és az Egyesült Államokkal együtt vizsgáljuk az ügyet. Azt akarjuk, hogy ez megoldódjon”

– mondta Albanese, aki hozzátette, hogy kormánya meg akar győződni arról, hogy a vádakat „teljes körűen kivizsgálják”, hogy minden finanszírozás „arra a célra menjen, amire azt adták”.

A miniszterelnök hozzátette, hogy

nem akarja, hogy az emberek „szó szerint éhezzenek” Gázában, és „az egyetlen szervezet, amely ezt a támogatást biztosítani tudja, az UNRWA”.

Az Egyesült Államok a múlt héten bejelentette, hogy ideiglenesen felfüggesztette az UNRWA finanszírozását, miután azt állították, hogy 12 alkalmazottja részt vehetett a Hamász október 7-i, Izrael elleni támadásában. Ezt követte több mint egy tucat másik ország, köztük Ausztrália, valamint Németország, Nagy-Britannia és Új-Zéland.

Az ügynökség vizsgálatot indított több alkalmazottal szemben, és megszakította a kapcsolatot ezekkel az emberekkel – közölte az ügynökség.

Szerdán számos ENSZ-szervezet figyelmeztetett arra, hogy „katasztrofális következményekkel jár a gázai nép számára”, ha a legfontosabb donorországok nem folytatják az UNRWA finanszírozását.

Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete kedden azt mondta, hogy az UNRWA „kritikus szerepet játszik a palesztinok életmentő támogatásában”, de azt is hangsúlyozta, hogy

„alapvető változásokra van szükségünk ahhoz, hogy újra közvetlenül támogassuk a szervezetet”.

Alagutat találtak az UNRWA egyik iskolája alatt Gázában

Az ENSZ Palesztin Menekülteket Segélyező nagyon elítéli az effajta alagutak létezését.