Nagy-Britannia is fontolgatja a palesztin államiság elismerését

David Cameron brit külügyminiszter utalt arra, hogy országa hivatalosan is elismerhetne egy palesztin államot anélkül, hogy megvárná az Izrael és a Palesztin Hatóság közötti tárgyalások kezdetét.

David Cameron brit külügyminiszter csütörtökön kijelentette, hogy országa a gázai tűzszünet után hivatalosan is elismerhetné a palesztin államot, anélkül, hogy megvárná az Izrael és a palesztin arabok közötti, akár évekig tartó tárgyalások eredményét.

Cameron az Associated Pressnek beszélt libanoni látogatása során. Azt mondta, hogy amíg a Hamász a Gázai övezetben marad, addig ugyan nem kerülhet sor az elismerésre, viszont azt nem feltétlenül várnák meg, amíg Izrael tárgyalásokat folytat a palesztin arab vezetőkkel.

A független palesztin állam brit elismerése, akár az ENSZ-ben is, „nem jöhet a folyamat elején, de nem is kell, hogy a folyamat legvégén legyen” – mondta Cameron az AP-nek.

„Megfontosára érdemes lehet, ahogy ez a folyamat, ahogy ez a megoldás felé való haladás egyre valóságosabbá válik” – mondta Cameron.

„Amit tennünk kell, az az, hogy a palesztin népnek kilátást adjunk egy jobb jövő felé, egy saját állam jövője felé”.

Ez a kilátás „elengedhetetlenül fontos a térség hosszú távú békéje és biztonsága szempontjából” – tette hozzá.

A Palesztin Hatóság régóta sürgeti Nagy-Britanniát és más országokat, hogy ismerjék el „Palesztinát”, hogy így kerüljék meg az Izraellel folytatott közvetlen tárgyalásokat.

Bár az elmúlt években több európai ország is elismerte „Palesztinát”, ezek a lépések szimbolikusak voltak, és kevés, vagy egyáltalán nincs tényleges diplomáciai hatásuk.

Az elmúlt hetekben ismét felmerült az Izrael és a palesztin arabok közötti kétállami megoldás kérdése, mivel folytatódnak a tárgyalások arról, hogy a jelenlegi háború után hogyan fog kinézni a Gázai övezet.

Matthew Miller, az amerikai külügyminisztérium szóvivője szerdán azt mondta, hogy az Egyesült Államok „aktívan törekszik” egy független palesztin állam létrehozására, amely biztonsági garanciákat nyújt Izrael számára, és a térségbeli partnerekkel együtt vizsgálja a lehetőségeket.

John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője a múlt héten újságíróknak azt mondta, hogy Biden „nyitott szemmel” jár azzal kapcsolatban, hogy végül milyen formát öltene az Izraellel való kétállami megoldás.

Kirby hozzátette, hogy az elnök megérti, hogy „szükség van némi rugalmasságra” a független palesztin állam formáját illetően, és „nincsenek illúziói azzal kapcsolatban, hogy milyen nehéz lesz ezt elérni, különösen a Gázában zajló konfliktus miatt”.

Megáll az ész: az USA elismerné a palesztin államot a gázai háború vége után?

A külügyminisztérium már vizsgálja a háború utáni államelismerés lehetőségét.