A Chábád gondoskodott a hágai Nemzetközi Bíróságra idézett izraeli küldöttségről

A Hollandiában szolgáló lubavicsi küldöttek mindent megtettek azért, hogy a zsidó államból érkező jogászok, politikusok, illetve a Hamász által fogva tartott izraeliek hozzátartozói semmiben se szenvedjenek hiányt, amikor a terrorszervezet elleni háború igazságos voltát bizonyítják és a népirtásról szóló vádak ellen tiltakoznak.

Már a tárgyalás első napján nagy tömeg gyűlt össze a bíróság épülete előtt, hogy Izrael mellett demonstráljon. A Chábád képviselői is jelen voltak, hogy testi és szellemi táplálékot, azaz forró levest, kávét, süteményt, továbbá tfilint és zsoltárokat ajánljanak a megjelenteknek. Másnap a hágai Chábád-központ látta vendégül ebédre az izraeli Külügyminisztérium dolgozóit, valamint a túszok családtagjait. Az ebédet közös ima követte. Az összegyűlt izraeliek, helyi zsidók és szimpatizánsok előtt Modi Efráim, Izrael hollandiai nagykövete és Shmuel Katzman rabbi, a hágai Chábád igazgatója mondott beszédet.

„A szeretteiket túszként tartják fogva, s ezzel önöket is, sőt, bizonyos szempontból mindannyiunkat fogva tartanak. Az egész zsidó nép és minden humánus ember a terroristák túsza. De mi mind önök mellett állunk, mert együtt könnyebb viselni egy ekkora terhet, mint egyedül”

– mondta a rabbi.

Veszélyben az európai zsidók élete? – rabbik kérik az Európai Unió segítségét

„Az európai zsidók élete veszélyben van. A biztonságukért való felelősség az Önök kezében van” – írták a levélben

Péntek délután a Chábád képviselői egy szombati asztalt állítottak fel a bíróságon, ahol az izraeli delegáció tagjai kidussal köszönthették a szent napot, majd este sábáti imán és étkezésen látták vendégül a küldöttség tagjait.

A tárgyalás végeztével a nagykövet köszönetét fejezte ki a hágai lubavicsi közösségnek. „A Chábád tevékenysége semmihez sem hasonlítható. Hálás vagyok az egész évi munkájukért és különösen a delegáció és a nagykövetség munkatársai számára nyújtott vendéglátásért. A Chábád minden tevékenysége fénnyel, melegséggel és reménnyel tölti el a szívünket” – mondta Efráim, majd felsorolta mindazt a számtalan megmozdulást, melyet a Chábád szervezett a háború áldozatai, a túszok és nehéz helyzetbe került ország érdekében úgy Hollandiában, mint a világ többi részén.

Ez a cikk eredetileg a Zsido.com oldalán jelent meg.

Jó hír: a háború közelebb hozta a háredieket az izraeli társadalomhoz

Egyre nagyobb a kötelező katonai szolgálat támogatottsága is a háredi közösség körében.