Veszélyben az európai zsidók élete? – rabbik kérik az Európai Unió segítségét

white and brown star on brown tree branch

Az Európai Rabbik Konferenciája Pinchas Goldschmidt rabbi vezetésével felszólította az Európai Unió belügyminisztereit, hogy fokozzák a biztonsági intézkedéseket az október 7-i Hamász-támadás következtében, amely az antiszemita gyűlölet-bűncselekmények és a zsidó közösségekkel szembeni fenyegetések számának növekedéséhez vezetett Európa-szerte.

A kontinens 40 főrabbiját képviselő csoport levelében felszólította az Európai Uniót a terrorizmust támogató szervezetek felszámolására, a Hamász támogatóinak megbüntetésére és a zsidó közösségek általános biztonságának biztosítására a növekvő antiszemitizmus közepette.

„Az európai zsidók élete veszélyben van. A biztonságukért való felelősség az Önök kezében van”

– írták a levélben.

„Az európai zsidók ismét a gyűlölet-bűncselekmények és a terrortámadások elsődleges célpontjává váltak. Az elmúlt két hétben az Európai Unióban a zsidó közösségeknek szembe kellett nézniük az őket ért fenyegetésekkel, az életek, zsinagógák és vállalkozásaik elleni támadásokkal, sőt merényletkísérletekkel is. Ez fájdalmas emlékeztető Európa történelmének legsötétebb óráira”.

„B@sszák meg a zsidók! Nácik vagyunk!” – skandálták fiatalok a párizsi metrón

Franciaországban rémisztő méreteket ölt az antiszemitizmus.

A levél hangsúlyozta, hogy az európai zsidó közösségnek képesnek kell lennie arra, hogy az üldöztetéstől való félelem nélkül éljen. „A mai Európában a zsidóknak nem kellene aggódniuk amiatt, hogy gyermekeiket iskolába küldik, vagy nyilvános helyen kipát viselnek” – folytatódott a levél.

A rabbik emellett határozott fellépésre szólítottak fel a terrort támogató szervezetekkel és azokkal szemben, akik nyilvánosan támogatják a Hamász bűneit.

„Tegyenek lépéseket a terrorizmust támogató szervezetek felszámolására, és ne adjanak állampolgárságot olyan személyeknek, akik nyilvánosan támogatják a Hamász bűneit. Az Európai Rabbik Konferenciájaként az a szerepünk, hogy biztosítsuk az európai zsidók békéjét és jogait.

Az Önök szerepe az, hogy biztosítsák, hogy a zsidó élet Európában továbbra is virágozzon a béke, a szabadság és a demokrácia európai értékei mellett”

– zárult a levél.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Milyen érzés zsidónak lenni?

„Ahogy öregszel, kezded megérteni, hogy a világ népességének egy jelentős része gyűlöl téged. Soha nem találkoztatok, de gyűlölnek.”