A maronita pátriárka bátor figyelmeztetést küldött a terroristáknak

„Nem vagyunk hajlandóak a halál kultuszának áldozati bárányai lenni” – üzente a maronita egyházfő.

Besára Butrusz ar-Rái libanoni maronita pátriárka vasárnap felszólalt a Hezbollah és Izrael közötti feszültségek fokozódása ellen. A pátriárak elítélte a Hezbollah határ menti eszkalációját: elmondása szerint a dél-libanoni lakosok nem hajlandók „áldozati bárányok” lenni a „halál kultúrájának”.

„A déli határ menti falvak lakói fájdalmukat fejezik ki nekünk amiatt, hogy az állam cserbenhagyta őket, és [elhanyagolta] a velük szembeni kötelességeit és felelősségét”

– mondta ar-Rái vasárnapi prédikációjában. „Idősek és fiatalok egyaránt átélik a rájuk kényszerített és általuk elutasított háború súlyát, mivel úgy vélik, hogy Libanonnak és a libanoniaknak semmi közük hozzá.”

A pátriárka hangsúlyozta, hogy a dél-libanoni lakosok elmondták neki, hogy a térségben élő gyerekek a konfliktus miatt nem tudnak iskolába járni.

„Irán ujjlenyomata ott van mindenhol” – mondja az izraeli hírszerzési miniszter

Gila Gamliel a JNS-nek adott interjújában beszélt a háború jelenlegi állásáról.

„Ezt üzenik: Engedjék meg, hogy hangosan és világosan kimondjuk – nem a nemzeti vagy arab ügyek feladása, hanem inkább az önmagunkkal szembeni őszinteségből -, hogy

nem vagyunk hajlandóak magunkat és családtagjainkat túszokká, emberi pajzsokká és áldozati bárányokká tenni a sikertelen libanoni politika és a halál kultúrája miatt, amely csak képzeletbeli győzelmeket és szégyenletes vereségeket hozott országunknak.”

A pátriárka régóta hangos ellenzője a Hezbollah Izrael ellen folytatott eszkalációjának.

„Ezt meg kell állítani, és meg kell védeni a libanoni népet, az otthonaikat és a megélhetésüket, mivel még nem sikerült kilábalniuk a libanoni háború katasztrofális eredményeiből. Követeljük a déli városok házai közé telepített rakétaindítók eltávolítását, amelyek pusztító izraeli válaszlépéseket vonnak maguk után” – mondta még decemberben.

A pátriárka mindenkit felszólított, hogy „tartsa tiszteletben a Biztonsági Tanács 1701-es határozatát annak minden rendelkezésével együtt Libanon javára”.

A múltban felszólította a libanoni hadsereget is, hogy fegyverezze le a Hezbollahot és vegye vissza az ellenőrzést Dél-Libanon felett.

Clifford D. May: megbukott az Egyesült Államok eddigi Libanon-stratégiája

May szerint kudarc, hogy nem sikerült gátat szabni a Hezbollah térnyerésének, amely közben a világ legjobban felfegyverzett terrorista csoportjává vált.