„Irán ujjlenyomata ott van mindenhol” – mondja az izraeli hírszerzési miniszter

Irán áll a Hamász elleni gázai háború és a régiót most elborító többi konfliktus hátterében – nyilatkozta Gila Gamliel.

„Irán ujjlenyomata megtalálható minden konfliktuson, amely most zajlik a Közel-Keleten, Gázától Libanonon át a Vörös-tengerig”

– mondta a hírszerzési miniszter a JNS-nek adott interjújában.  „Ha valakit népirtással kellene megvádolni az ENSZ bíróságán, az az Iszlám Köztársaság” – tette hozzá, utalva arra a perre, amelyet Dél-Afrika indított Izrael ellen a Nemzetközi Bíróságon.

A Hamász október 7-i mészárlása, amely kiváltotta a háborút, nem lett volna lehetséges a hatalmas támogatás nélkül, amelyet Irán nyújtott a terrorszervezetnek, amely a büdzséjének mintegy 95%-át teszi ki – mondta Gamliel.

Az amerikai kormányzat korábban közölte, hogy Irán a Hamász finanszírozása, támogatása és kiképzése révén bűnrészes volt a támadásban, még ha közvetlenül nem is ők tervelték ki a mészárlást.

Az Izraeli Védelmi Erők vezérkari főnökének nemrégiben tett megjegyzéseit megismételve, Gamliel azt mondta, hogy a háború még sokáig fog tartani, és az új, alacsonyabb intenzitású szakaszában is „nehéz idők” állnak még előttünk.

A miniszter mégis azt jósolta, hogy Irán hosszú távú célja, az Izrael és Szaúd-Arábia közötti regionális békemegállapodás meghiúsítása, amelyre széles körben számítottak ezen a télen, valószínűleg akkor is kudarcot vall, ha a háború egy ilyen megállapodást hátráltat.

„Egyértelmű, hogy Irán meg akarta akadályozni az Izrael és Szaúd-Arábia közötti békemegállapodást, de végül nem fog sikerülni nekik”

– mondta.

Megyeri Jonatán az Ultrahangban: Lángba borítja-e Irán a világot?

Az Ultrahang legfrissebb adásának Megyeri Jonatán rabbi, a Neokohn főszerkesztője volt a vendége.

Gamliel, aki Benjamin Netanjahu miniszterelnök kormányzó Likud pártjának tagja, azt mondta, hogy a háború négy hónapjába lépve a Hamász uralmának megszűnése a Gázai övezetben és a túszok hazatérése továbbra is Izrael legfőbb céljai maradnak, és a háború befejezésére irányuló nemzetközi nyomás ellenére is teljesíteni fogják azokat.

„A háborúnak nem lehet és nincs más kimenetele, mint ez” – mondta. „Nem tudjuk – és nem is fogjuk – befejezni ezt a háborút, mielőtt elérnénk a céljainkat”.

Gamliel szerint az Irán által támogatott libanoni Hezbollah terrorcsoport annak ellenére, hogy október 7. óta naponta indít támadásokat Észak-Izrael ellen, úgy tűnik, vonakodik attól, hogy totális háborút indítson Izrael ellen. Ezt az izraeli elrettentésnek és a Hamász által irányított Gázai övezetben látható pusztítás képeinek és a nemzetközi nyomásnak tulajdonította.

„Ha [tovább] eszkalálnak, akkor mi is fogunk” – figyelmeztetett Gamliel. „A Hezbollah és csakis a Hezbollah lesz felelős Libanon elpusztításáért, ha ilyen lépést hajtanak végre”.

Gamliel szerint túl korai lenne megmondani, hogy a diplomáciai lépésekkel sikerül-e rávenni a Hezbollahot, hogy visszavonuljon Izrael északi határától, ahogy azt az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozata előírja, de Izrael esélyt ad a diplomáciának.

Történetének legdrágább háborúját vívja jelenleg Izrael

Brutális összegeket emészt fel a terroristák elleni háború.

Irán terrortengelyének másik oldala a jemeni Ansar Allah lázadócsoport, amely a Vörös-tengeren áthaladó nemzetközi hajókat támadja. A húszik támadásai globális kihívást jelentenek, amelyet a nemzetközi közösségnek meg kell állítania, mielőtt az iráni proxy csoport tovább bátorodik – mondta Gamliel.

Szerinte „több mint nyilvánvaló”, hogy a húszik terroristák, és hozzátette, hogy az amerikai kormányzatnak – amely Joe Biden megválasztása után levette az Ansar Allahot a terrorlistáról – és a nemzetközi közösségnek is annak kellene minősítenie őket.

„Ezek a csoportok [a Hamász, a Hezbollah és az Ansar Allah] mind Irán csápjai” – mondta.

A hírszerzési miniszter a továbbiakban kijelentette, hogy „az abszurditás csúcsa”, „vérvád” és orwellizmus, hogy Izraelt vádolja népirtással Dél-Afrika Hágában, nem pedig az iráni rezsimet, amely ezeket a terrorcsoportokat működteti szerte a térségben, miközben saját civil lakosságát is gyilkolja.

„Az igazi népirtás, amelyet végrehajtottak, az Irán proxyja, a Hamász által október 7-én Izrael Állam ellen elkövetett szándékos népirtás volt, férfiak, nők és gyermekek brutális meggyilkolásával, megerőszakolásával és lefejezésével”

– mondta. „Minden tisztességes gondolkodású ember egyetért ezzel”.

Az IDF vezérkari főnöke egy új háború lehetséges kirobbanásáról beszélt

Halevi azután mondta ezt, hogy rakétacsapás ért egy észak-izraeli légi irányító bázist.