Történetének legdrágább háborúját vívja jelenleg Izrael

Három hónapja tart a Hamász elleni „Vaskardok hadművelet” a Gázai övezetben, ami Izrael történetének legdrágább háborújává kezd válni – írja a JNS.

A háború már eddig is mintegy 217 milliárd sékelbe (mintegy 58,5 milliárd dollár) került.

Ez magában foglalja mind a katonai műveletek költségeit, mind a gazdasági szereplőknek nyújtott széles körű pénzügyi támogatást, beleértve a vállalkozásoknak nyújtott kártérítéseket, a vagyoni károk kifizetését és a gázai és libanoni határról evakuáltak tízezreinek támogatását.

A Ynet szerint az október 7-i mészárlás után 360 ezer tartalékos katona sürgősségi behívása mintegy 1 milliárd sékelbe került naponta. Miután az elmúlt napokban több tízezer tartalékost felmentettek a szolgálat alól, a napi költség így 600 millió sékelre rúg.

A civileknek nyújtott kártérítések elérik a több tízmilliárd sékelt, és a harcokban érintett vállalkozásoknak is az állam várhatóan mintegy 10 milliárd sékelt fizet a háború első három hónapjára.

A Ynet becslései szerint a libanoni határhoz közeli településeken mintegy 5-7 milliárd sékel vagyoni kár keletkezett, a Gázai övezethez közeli városokban pedig mintegy 15-20 milliárd sékel.

Gyakorlatilag összeomlott az izraeli turizmus

A koronavírus-járvány óta nem látott mélyrepülésben az Izraelbe látogatók száma.

Ezen kívül mintegy 125 000 evakuált ember van északról és délről, akiknek a támogatása több milliárd sékelre rúg. Az izraeli szállodákban elszállásolt kitelepítettek felnőttenként havonta 6000 sékelt (1600 dollár), gyermekenként 3000 sékelt (800 dollár) kapnak.

Ez összesen 111 milliárd sékel költségvetési hiányt eredményezett, ami 67 milliárd sékel kiadáscsökkentést és adóemelést tesz szükségessé.

A múlt hónapban az izraeli parlament 25,9 milliárd sékel (7 milliárd dollár) kiegészítő háborús költségvetést hagyott jóvá 2023-ra.

A tavaly májusban elfogadott 484 milliárd sékel (132 milliárd dollár) 2023-as állami költségvetés módosítását 58 törvényhozó támogatta és 44 ellenezte a Knesszet plénumának zárószavazásán.

Vasárnap este Herzl Halevi altábornagy, az IDF vezérkari főnöke azt mondta, hogy a Hamász elleni háború várhatóan az egész 2024-es évben tartani fog.

Az IDF vezérkari főnöke egy új háború lehetséges kirobbanásáról beszélt

Halevi azután mondta ezt, hogy rakétacsapás ért egy észak-izraeli légi irányító bázist.