Hágában fog csatába szállni Izrael és Dél-Afrika

Izrael egy példátlan lépésként azt tervezi, hogy a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságon ismerteti ügyét, azzal a céllal, hogy elutasítsa Dél-Afrika ideiglenes végzés iránti kérelmét, amely a gázai izraeli katonai akciók azonnali felfüggesztését követeli – nyilatkozta Tzachi Hanegbi izraeli nemzetbiztonsági tanácsadó a Ynetnek.

„Izrael, a népirtás-elleni egyezmény régi aláírója, nem fogja bojkottálni az eljárást.

Részt fogunk venni és cáfolni fogjuk az abszurd vádat, amely vérvádnak minősül”

– mondta Hanegbi.

Dél-Afrika azt állítja, hogy Izrael cselekedetei „népirtás jellegűek”, és ezzel megsérti a népirtás-elleni egyezményben vállalt kötelezettségét.

„A zsidó nép minden más nemzetnél mélyebben megtapasztalta a népirtást” – magyarázta Hanegbi – „hatmillió emberünket mészárolták le brutálisan. Hasonló kegyetlenséget követtek el az izraeli állampolgárokkal szemben az október 7-i mészárlás során,

de ezúttal képesek vagyunk megvédeni magunkat azokkal szemben, akik a megsemmisítésünkre törekednek.

Az abszurd petíció az áldozat önvédelemhez való joga ellen szégyenletes, és elvárjuk, hogy minden civilizált nemzet kiálljon eltökéltségünk mellett”.

Elképesztő: a zsidók üldözésével fenyegetőzik a dél-afrikai kormány

Dél-Afrika azon kevés országok egyike, amelyek elismerik a Hamászt a palesztin nép legitim képviselőjeként.

A kormány döntése szerint Izrael részt vesz az ideiglenes végzésről szóló meghallgatáson, amelyet általában a benyújtás után egy-másfél hónappal szoktak kitűzni. A követeléssel kapcsolatos meghallgatások négy-hat évig is elhúzódhatnak. Izrael közvetlen célja azonban az, hogy megakadályozza az ideiglenes végzés meghozatalát, amely tűzszünetet kényszerítene ki a Gázai övezetben.

Izrael azt is tervezi, hogy diplomáciai nyomást gyakorol, hogy támogatást gyűjtsön Dél-Afrika és kezdeményezése ellen. Izraelnek jelentős jogi érvei vannak Dél-Afrika követelésének elutasítására, az egyik ilyen érv az, hogy a nemzetközi fórumokon nem állítják, hogy Izrael népirtást követ el Gázában.

Korábban még Dél-Afrika sem tett ilyen állítást, és Izraelnek még nem kellett válaszolnia egy ilyen vádra.

Egyelőre nem világos, hogy milyen tisztségű izraeli képviselő fog megjelenni a bíróság előtt, diplomata, ügyvéd vagy más magas rangú izraeli tisztviselő lesz-e az.

Dél-Afrika, amely a palesztinok egyik leghűségesebb támogatójaként ismert a nemzetközi közösségben, következetesen bírálja Izraelt, és gyakran von párhuzamot a palesztinok küzdelme és a feketék ellenállása között az apartheidrendszer ellen a múlt században.

Mit mond a nemzetközi hadijog az Izrael és Hamász közötti háborúról?

Vizsgáljuk meg, mik is a hadijog szabályai, amelyek oly fontosak mindenkinek, és ki sérti meg ezeket? Sebes Gábor jegyzete.