Na végre: Peking figyelmeztette Teheránt, hogy ne játsszon tovább a tűzzel

Irán számára nagy a tét, mivel Kína egyike azon kevés országoknak, akik képesek biztosítani a Teherán számára szükséges befektetéseket, hogy fenntarthassa olajiparát és a gazdaságát a felszínen tartsa.

Kínai tisztviselők arra kérték iráni kollégáikat, hogy segítsenek megfékezni az általuk támogatott jemeni húszik Vörös-tengeren áthaladó hajók ellen elkövetett támadásait, különben a Pekinggel való üzleti kapcsolatok sérülését kockáztatják – mondta négy iráni forrás és egy, az ügyet ismerő diplomata.

A támadásokról és a Kína és Irán közötti kereskedelemről szóló megbeszélésekre a közelmúltban több pekingi és teheráni találkozón került sor – mondták az iráni források, de nem kívántak részleteket közölni arról, hogy mikor került sor ezekre, és kik vettek részt rajtuk.

„Alapvetően Kína azt mondja:

Ha az érdekeinket bármilyen módon sértik, az hatással lesz a Teheránnal folytatott üzletre. Tehát mondjátok meg a húsziknak, hogy tanúsítsanak önmérsékletet

– mondta egy iráni tisztviselő a Reutersnek.

A támadások, amelyek a húszik szerint a „gázai palesztinok” támogatására irányulnak, megemelték a hajószállítás és a biztosítások költségeit, mivel megzavarták az Ázsia és Európa közötti kulcsfontosságú kereskedelmi útvonalat, amelyet a Kínából érkező hajók használnak.

Amerika végre keményen odacsapott Teherán jemeni csatlósainak

A nemzetközi kereskedelmet akadályozó húszik elleni megtorló csapásokban hat szövetséges nemzet vett részt.

A kínai tisztviselők azonban nem tettek konkrét megjegyzéseket vagy fenyegetéseket arra vonatkozóan, hogy Peking és Irán kereskedelmi kapcsolatát hogyan befolyásolná, ha érdekeit sértené a húszi támadások – mondta a négy iráni forrás.

Bár Kína az elmúlt évtizedben Irán legnagyobb kereskedelmi partnere volt, kereskedelmi kapcsolatuk egyoldalú.

A kínai olajfinomítók például tavaly az iráni nyersolajexport több mint 90%-át vásárolták fel a Kpler kereskedelmi elemző cég vonatkozó adatai szerint. Mivel az amerikai szankciók sok más vásárlót távol tartottak, a kínai cégek komolyan profitáltak az áron alul vásárolt olajból.

Az iráni olaj azonban Kína nyersolajimportjának csak 10%-át teszi ki, és Pekingnek számos olyan beszállítója van, amelyek pótolhatják azt.

Az iráni források szerint Peking világossá tette, hogy nagyon csalódott lenne Teheránnal szemben, ha Kínához kötődő hajókat érné támadás, vagy az ország érdekeit bármilyen módon károsan befolyásolnák.

Washington egy hatalmas alkuval hozná el a közel-keleti békét

A színfalak mögött Amerika, Izrael és az arab országok folyamatosan egyeztetnek egy új regionális valóság megteremtéséről.