Oroszország már megint Izrael ellen uszít a nemzetközi porondon

Az orosz külügyminisztérium határozottan elítélte Németországot, amiért kiállt Izrael mellett.

Napokkal a holokauszt nemzetközi emléknapja előtt az orosz külügyminisztérium közleményt tett közzé, amelyben élesen bírálta Németországot, miután az támogatta Izraelt abban az ügyben, amelyet Dél-Afrika indított ellene a hágai Nemzetközi Bíróságon. A közlemény szerint Oroszországot nem lepte meg Németország döntése, hogy ellenezte az Izraelt a gázai lakosság elleni népirtással vádoló indítványt.

Az orosz külügyminisztérium szóvivője, Marija Zaharova azt mondta, hogy Németországot „nem kellene szakértőnek tekinteni a népirtás vagy az emberiesség elleni bűncselekmények terén”, mivel nem hajlandó elismerni az oroszok ellen a második világháborúban elkövetett népirtását.

A szóvivő arról is beszélt, hogy a holokauszt nemcsak a zsidó nép elleni népirtás volt, hanem a nácik „különböző etnikai és társadalmi csoportok ellen is elkövették”.

A Kreml továbbá azzal is vádolta Németországot, hogy vakon támogatja Izraelt.

Szijjártó Péter: Magyarország nonszensznek tartja az Izrael elleni vádakat

A külügyminiszter szerint három nagyon fontos feladat, sőt kötelesség áll a nemzetközi közösség előtt.

A nyilatkozatban Zaharova élesen bírálta Berlint azért is, mert támogatja Ukrajnát az Oroszország elleni háborúban.

„Németország az Európai Unió más országait felülmúlva buzgón védelmezi a kijevi rezsimet, amely a náci cinkosok dicsőítését kulcsfontosságú bel- és külpolitikai alapelvvé tette” – tette hozzá a közlemény.

Zaharova szerint Németország magatartása kétségeket ébreszt azzal kapcsolatban, hogy Berlin elítéli „náci múltját”.

Az orosz külügyminisztérium, amely éppen a múlt héten fogadta Moszkvában a Hamász terrorszervezet egyik delegációját, közölte azt is, hogy „Németország jelenlegi kormányának magatartását elfogadhatatlannak, törvénytelennek és erkölcstelennek tartjuk”.

Fokozódik a feszültség: Benjamin Netanjahu élesen kritizálta Putyinékat

Az izraeli miniszterelnök vasárnap egyórás telefonbeszélgetést folytatott az orosz elnökkel.