Fokozódik a feszültség: Benjamin Netanjahu élesen kritizálta Putyinékat

Az izraeli miniszterelnök „megdöbbenését” fejezte ki Moszkva az ENSZ-ben és más nemzetközi fórumokon képviselt Izrael-ellenes álláspontja miatt.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök vasárnap feszült telefonbeszélgetést folytatott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel

erősítette meg az izraeli miniszterelnök hivatala.

Az egyórás telefonbeszélgetés során Netanjahu „megdöbbenését” fejezte ki az orosz képviselők által az ENSZ-ben és más nemzetközi fórumokon az utóbbi időben képviselt Izrael-ellenes álláspontok miatt – közölte a miniszterelnöki hivatal.

Netanjahu hangsúlyozta, hogy „bármely ország, amely olyan bűnös terrortámadást szenvedne el, mint amilyet Izrael tapasztalt, nem lépne fel kisebb erővel, mint amilyennel Izrael”.

Az izraeli vezető élesen bírálta a Kremlnek az iráni rezsimmel való „veszélyes” együttműködését is.

Netanjahu másfelől köszönetet mondott Putyinnak a Hamász által a Gázai övezetben fogva tartott, kettős orosz állampolgársággal rendelkező izraeli állampolgárok kiszabadításáért tett sikeres erőfeszítéseiért, hozzátéve, hogy a zsidó állam „minden politikai és katonai eszközt” be fog vetni a fogságban maradt mintegy 135 túsz kiszabadítására.

Izrael figyelmeztet: Hamász-ügynökök tevékenykedhetnek Magyarországon?

Izrael levélben figyelmeztetett mintegy 20 európai vezetőt a palesztin terroristák Európa-szerte növekvő aktivitására.

A miniszterelnök kérte, hogy Moszkva gyakoroljon nyomást a Nemzetközi Vöröskeresztre, hogy látogassa meg a még fogva tartott túszokat és lássa el őket gyógyszerekkel.

Az orosz állami TASZSZ hírügynökség szerint a vezetők megbeszélésének középpontjában „katasztrofális gázai humanitárius helyzet” állt, és Putyin azt mondta, hogy a Hamász október 7-i támadására adott izraeli katonai válasz nem vezethet „ilyen szörnyű következményekhez” a palesztin civilek számára.

Az orosz hírügynökség hozzátette, hogy Moszkva „kész minden lehetséges segítséget megadni a civilek szenvedésének enyhítése és a konfliktus de-eszkalációja érdekében”, és hogy a két ország folytatni kívánja együttműködését a túszok kiszabadítása és az övezetből való evakuálás terén.

Október 25-én Oroszország megvétózta az ENSZ Biztonsági Tanácsának az Egyesült Államok által támogatott határozatát, amely elítélte a Hamászt az október 7-i dél-izraeli mészárlását.

Másnap Izrael elítélte Oroszországot, miután Moszkvában vendégül látták a Hamász terroristáinak küldöttségét.

Oroszország ENSZ-nagykövete azt is mondta az ENSZ Közgyűlésnek a jelenlegi háborúval foglalkozó rendkívüli ülésén, hogy Izraelnek nincs joga megvédeni magát.

Válaszul az IDF abbahagyta az orosz erők figyelmeztetését Szíriában minden olyan légicsapás előtt, amelyet az országban hajt végre.

Egyre merészebb a síita polip – mire vár még Amerika?

Még nem késő megakadályozni az amerikai elrettentés teljes összeomlását a Közel-Keleten. Vélemény.