Elkezdődött a hivatalos antiszemitizmus október 7. utáni korszaka

Az, hogy a hágai Nemzetközi Bíróság népirtásért állítja a vádlottak padjára Izraelt, amiért megvédte magát egy népirtó ellenséggel szemben, igazságtalan bohózat, a modernkori zsidógyűlölet legitimálásának bizonyítéka. Jonathan Tobin, a Jewish News Syndicate főszerkesztőjének véleménycikke.

Könnyű úgy tekinteni a Nemzetközi Bíróság (ICJ) Izrael elleni perének megnyitására, mint egyikre a számos Izraelt pellengérre állító eseményre a nemzetközi közösség részéről. Már maga a gondolat, hogy egy olyan országot, amely október 7-én egy brutális terrorista támadás áldozata lett, amely a holokauszt óta a zsidók legnagyobb tömeges lemészárlásával járt, a világ legmagasabb bírósága elé kell állítani, mert megvédte magát a bűntett elkövetőivel szemben, nyilvánvalóan abszurd.

De ha valaki azt hiszi, hogy az ICJ bírósága nem árthat a zsidó államnak, vagy hogy ez a nyilvánvaló igazságszolgáltatási bohózat hamarosan feledésbe merül, akkor az nem sok mindent látott az elmúlt három hónap történéseiből.

Az igazságszolgáltatás megfordítása Hágában, sőt, a globális közösség reakciója az október 7-i atrocitásokra és Izrael katonai műveleteire, amelyek célja a felelős Hamász-terroristák kiirtása, egy hosszú, a cionizmus és a zsidó jogok delegitimálására irányuló „jogi hadviselés” kampányának csúcspontja.

Bizonyos értelemben a bíróság és az ENSZ teljes apparátusa – amelynek égisze alatt a bíróság működik – saját magát állítja bíróság elé az emberi jogok iránti aggodalomnak álcázott szemérmetlen antiszemitizmus aktusával. De ez is része annak az erőfeszítésnek, hogy Izraelt párianemzetként bélyegezzék meg. Nem véletlen, hogy épp a dél-afrikai nemzet emeli a népirtás hamis vádját Izrael ellen, hiszen a cél végső soron az, hogy a zsidó államot ugyanúgy megbuktassák, ahogyan az apartheid-korszak Dél-Afrikáját elszigetelték, majd megadásra kényszerítették.

A népirtás képtelen, bár mindenütt elterjedt vádjához hasonlóan az az elképzelés, hogy egy olyan demokratikus nemzet, mint Izrael, „apartheid állam”, bődületes hazugság. Arról nem is beszélve, hogy a zsidók nem gyarmatosítók, hanem Izrael őslakosai. És még ha az 1967-es vonalakon kívül, Júdeában, Szamariában és Gázában élő arabokat is beleszámítjuk, a zsidók még mindig többségben vannak, nem pedig kisebbségben, mint a fehérek voltak Dél-Afrikában. De nem számít, milyen szankciókkal vagy egyéb jogi és gazdasági támadásokkal kell szembenéznie e per és a jövőbeni hasonló erőfeszítések eredményeként, a zsidó állam természetesen megmarad.

Mégis, ezt a pert úgy kell felfogni, mint annak természetes következményét, ami akkor történik, amikor az antiszemitizmus a fősodor szerves részévé válik. Ha a bíróság – a logika, az igazságszolgáltatás és a bizonyítékok ellenére – Izrael ellen dönt, ami egyébként valószínűsíthető, az jelzés lesz a világ számára, hogy az idő kereke visszaforgott 1939-ig, és hogy a zsidókkal szembeni hivatalos diszkrimináció már nem számít megengedhetetlennek.

Ezért a most indított eljárást, úgy kell tekinteni, mint a világszerte tapasztalható antiszemitizmus hullámának újabb megnyilvánulását, amely a nyugati kulturális elitből ered. Annak a konkrét vádnak, hogy Izrael gázai akciói népirtásnak minősülnek, semmi értelme.

A háborúkban mindig lesznek ártatlanok, de a Hamász célja mindig is az volt, hogy a lehető legnagyobb kárt okozza az egyszerű palesztinoknak azáltal, hogy katonai erőit szándékosan a polgári otthonokba, iskolákba és kórházakba, illetve azok környékére helyezi.

Ennek ellenére az Izraeli Védelmi Erők

nagyobb erőfeszítéseket tesznek a civil áldozatok elkerülésére, mint gyakorlatilag bármely más modern hadsereg, és gyakran saját katonáikat is nagyobb kockázatnak teszik ki, mert óvatosan használják a katonai erejüket.

Mint ilyet, úgy kell tekinteni, mint a világszerte tapasztalható antiszemitizmus hullámának újabb megnyilvánulását, amely a nyugati kulturális elitből ered. Annak a konkrét vádnak, hogy Izrael gázai akciói népirtásnak minősülnek, semmi értelme. A háborúkban mindig lesznek ártatlanok, de a Hamász célja mindig is az volt, hogy a lehető legnagyobb kárt okozza az egyszerű palesztinoknak azáltal, hogy katonai erőit szándékosan a polgári otthonokba, iskolákba és kórházakba, illetve azok környékére helyezi. Ennek ellenére az Izraeli Védelmi Erők nagyobb erőfeszítéseket tesznek a civil áldozatok elkerülésére, mint gyakorlatilag bármely más modern hadsereg, és gyakran saját katonáikat is nagyobb kockázatnak teszik ki, mert óvatosan használják a katonai erejüket.

Izrael távolról sem a gázai nép ellen vív totális háborút, hanem következetesen azért cselekszit, hogy segítsen nekik túlélni egy olyan háború hatásait, amelyet a vezetőik kezdtek el, és amelyet a jelek szerint támogatnak.

Melyik más nemzetet kérnék meg arra, hogy engedélyezze az élelmiszer, víz és üzemanyag szállítását a halálos ellensége ellenőrzése alatt álló területekre, amely aktívan rakétákat lő ki a területére?

Mégis pontosan ezt követelik Izraeltől ebben a háborúban, és a zsidó állam pontosan ezt tette, még akkor is, amikor jogosan törekszik a Hamász teljes legyőzésére. És milyen más háborúban követelnék azok, akik állítólag szimpatizálnak a veszélyben lévő civilekkel, hogy ne hagyják el a területet, és ne költözzenek ideiglenese máshová, hogy biztonságban legyenek – ahogy a nemzetközi közösség abszolút követeli, hogy a palesztinok ne hagyják el a Gázai övezetet -, mint egy háborúban a zsidó állam ellen?

Az izraeli kormányt sokan bírálják, amiért legitimmé teszi a hágai bohózatot azzal, hogy védelemmel lép fel ott. A döntés, hogy az ügyét a világ előtt képviselje, valószínűleg a kisebbik rossz.

Még ha a tárgyalás kimenetele nem is kétséges, a gázai harcok tényeit – szemben a Hamász és külföldi segítői által terjesztett hazugságokkal – nem ismertetni, azt jelentené, hogy cáfolat nélkül hagyná nyitva a terepet ellenségei előtt.

Jair Netanjahu a Neokohnnak: Kettős mércét alkalmaznak Izraellel szemben      

Az izraeli politikai kommentátor a Neokohnnak adott exkluzív interjúban beszélt az Izraellel szemben alkalmazott kettős mércéről és a Magyarországgal való szoros barátságáról.

Azt, hogy magatartása egyszerre indokolt és semmi köze a népirtáshoz (Gáza lakossága 1967 óta megötszöröződött, sőt százezrekkel nőtt, mióta a Hamász 2007-ben átvette a hatalmat, ami demográfiai bizonyíték arra, hogy Izrael nem gyilkolt ott szisztematikusan palesztinokat), ki kell mondani a nyilvánosság előtt, még akkor is, ha a zsidók népirtását kiáltó tömeg és azok, akik a fősodrú médiában, a tudományos életben és a popkultúrában racionalizálják vagy igazolják hazugságaikat, nem figyelnek.

De az ICJ eljárását és azokat a hamis állításokat, amelyek szerint a népirtási kísérlet izraeli áldozatai a valódi bűnösök, nem szabad elszigetelten szemlélni a máshol zajló, Izrael delegitimálására irányuló erőfeszítésektől.

Október 7-e óta különösen az amerikaiak hozzászoktak ahhoz a látványhoz, hogy a magukat felvilágosult progresszíveknek tartó emberek nem szégyellik, ha az utcán vagy az egyetemi kampuszokon menetelnek, miközben az egyetlen zsidó állam elpusztítását skandálják. A közel-keleti konfliktusnak semmi köze a faji hovatartozáshoz, mégis azok, akik beveszik ezt a doktrínát, hogy Izrael a színesbőrű palesztinok „fehér” elnyomója – és ezért a haragjuk célpontja -, azt hiszik, hogy a zsidók lemészárlására szakosodott terrorista erő felszámolására irányuló erőfeszítések önmagukban véve illegálisak.

Már régóta nyilvánvaló, hogy a széles körben „woke”-ként jellemzett eszmék – a kritikus fajelmélet, a sokszínűség, egyenlőség és befogadás (DEI) katekizmusa és az interszekcionalitás – engedélyt adnak az antiszemitizmusra. Ha a világot két csoportra – „fehér” elnyomókra és színes bőrűekre akarjuk osztani, akkor ez az örökös faji konfliktus receptje.

Azzal, hogy a zsidókat hamisan elnyomóknak bélyegzi, ez a neomarxista gondolkodásmód legitimálja a zsidók és a zsidó állam elleni diszkriminációt.

Az október 7. utáni visszahatás Izrael ellen, amiért az erőfeszítéseket tett, hogy megakadályozza a Hamászt a jövőbeni gyilkossági, kínzási, nemi erőszak és emberrablási kísérletekben, bizonyítja ennek a mérgező új hitnek hatását.

Az ICJ-per jól példázza, hogy mi történik, ha ugyanezek az előítéletes attitűdök a nemzetközi jog területén is érvényesülnek. Az egy dolog, amikor diákok vagy utcai tömegek olyan jelszavakat szajkóznak, amelyek a Hamász népirtó céljaival való szimpátiájukat fejezik ki.

Ám az már egészen más, amikor ezek olyan hamis jogászi érvekben fejeződnek ki, amelyek célja, hogy Izraelt úgy kezeljék, mint a világ egyetlen olyan nemzetét, amelynek nincs legitim joga sem a védekezésre, sem a létezésre.

Az Izrael elleni nemzetközi antiszemita kampány gyökerei a Szovjetunió által a hidegháború idején terjesztett marxista hazugságokból erednek, miszerint „a cionizmus rasszizmus”. Ugyanezeket a témákat elevenítették fel a baloldaliak az ENSZ rasszizmus elleni világkonferenciáján, amelyet a dél-afrikai Durbanban tartottak 2001-ben, mindössze néhány nappal az Amerika elleni, szeptember 11-i támadások előtt, Izraelt „apartheidállamként” beállító mocskolódás formájában.

Az október 7. utáni politikai és jogi támadások Izrael ellen annak a megnyilvánulása, hogy ezeket az aljas és nyíltan antiszemita rágalmakat mostanra a nyugati főáramlatok is átvették.

Bármi legyen is az eredmény vagy a hatás, az ICJ eljárása az Izrael elleni háború új szakaszának előhírnöke. Ahelyett, hogy az antiszemitizmus a szélsőjobboldal vagy a szélsőbaloldal lázas mocsaraiból eredne, legújabb megnyilvánulása olyan, amelyet a Nyugat tekintélyes személyiségei vagy elfogadnak, vagy ésszerűnek tekintenek.

Egy józanabb világban október 7. fordulópontot jelentett volna, amikor a világ hátat fordított volna a gyűlölet és a hajthatatlanság palesztin kultúrájának. Ehelyett azt a pillanatot jelzi, amikor az antiszemitizmus megszűnik a szélsőségesek sajátja lenni, és az Izrael és a zsidók elleni hivatalosan szentesített gyűlölet olyan ember ideológiájává vált, akik magukat az emberi jogok liberális hívének tartják.

Izrael folytatni fogja harcát a túlélésért, függetlenül attól, hogy mit mondanak vagy tesznek Hágában vagy bármely más ENSZ-fórumon, nem is beszélve a New York Times vagy a Washington Post véleménycikkeiről, ahol a cionistaellenes gyűlölet és a zsidó jogok megvetése általánossá vált.

De most már minden tisztességes embernek – akár zsidó, akár nem – kötelessége elutasítani az ICJ-t, az ENSZ-t és minden más állítólag liberális intézményt, amely a zsidó államot diszkrimináló és az antiszemitizmust lehetővé tevő woke doktrínákat vall.

Az Izrael elleni jogi bohózat emeli a tétet az amerikai vitában is, amely az Egyesült Államokban az antiszemitizmus hullámát tápláló éber ideológiáról folyik. Most ugyanolyan fontos a DEI és e gyűlölet egyéb megnyilvánulásainak felszámolása, mint annak biztosítása, hogy a Hamász teljes vereséget szenvedjen Gázában.

Máskülönben az alternatíva az, hogy hagyjuk, hogy a hágai látványosság a hivatalos antiszemitizmus új korszakának modelljévé váljon.

Határtalan gonoszság: Propagandavideót közölt a Hamász a túszokról

A 37 másodperces, dátum nélküli videó végén a következő szöveg olvasható: „Holnap tájékoztatjuk önöket a sorsukról”.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.