Határtalan gonoszság: Propagandavideót közölt a Hamász a túszokról

A Hamász palesztin terrorcsoport vasárnap egy új propagandavideót sugárzott, amelyen három, a Gázai övezetben fogva tartott túsz látható. A videót Izrael a sajnálatos pszichológiai hadviselés részének tart.

A legtöbb izraeli médium érzékenység miatt nem teszi közzé a videókat, az főként a közösségi médiaoldalakon látható.

A vasárnap közzétett videón dátum nélküli, összevágott részletekben a 26 éves Noa Argamani, az 53 éves Joszí Sarabi és a 38 éves Itay Szvirszkij látható, amint azonosítják magukat, és kérik az izraeli kormányt, hogy hozza haza őket.

A 37 másodperces klip a következő felirattal zárult:

„Holnap tájékoztatjuk önöket a sorsukról”.

A Hamász már korábban is kiadott hasonló videókat az általa fogva tartott túszokról október 7-e óta, amikor több ezer terrorista tört be Izrael területére 1 200 embert megölt, és 240, különböző korú embert rabolt el.

A palesztin terrorcsoport vasárnap közölte, hogy elvesztette a kapcsolatot néhány tússzal, mivel az izraeli erők Gázában tevékenykednek, és megjegyezte, hogy lehet, hogy közben megölték őket.

„Az ellenség számos túszának és fogvatartottjának sorsa ismeretlenné vált az elmúlt hetekben, a többiek pedig a cionista agresszió miatt mind az ismeretlen útvesztőjében vannak”

– mondta Abu Obeida, a Hamász szóvivője egy televíziós nyilatkozatban.

„Valószínűleg sokan közülük a közelmúltban haltak meg, a többiek egyre nagyobb veszélyben vannak, és az ellenséges vezetés és hadsereg teljes felelősséget visel”

— tette hozzá cinikusan a Hamász szóvívője, aki szerint

„az izraeli agresszió megállítása előtt minden tárgyalás értéktelen”.

Abu Obeida azt is elmondta, hogy a Hamásznak

„az ellenállási frontok több pártja is azt mondta, hogy az elkövetkező napokban kiterjesztik az izraeli ellenség elleni csapásokat”.

A háború kezdetén, amelyet a csoport október 7-i sokkoló támadása váltott ki, a Hamász túszok kivégzésével fenyegetőzött az izraeli katonai csapások megtorlásaként.

A mészárlások „normalizálására” szólított fel egy palesztin szónok

A Time által 2021-ben a 100 legbefolyásosabb ember közé választott El-Kurd halálkultusznak nevezte a cionizmust, majd a zsidók lemészárlására szólított fel.

Az izraeli tisztviselők általában elutasították, hogy reagáljanak a Hamász túszokkal kapcsolatos nyilvános üzeneteire, pszichológiai hadviselésnek minősítve azokat.

Hagar Mizrahi, az izraeli egészségügyi minisztérium igazságügyi orvosszakértője december 31-én a helyi televíziónak elmondta, hogy a megölt túszok boncolása során

megállapított halálokok nem felelnek meg a Hamász állításának, miszerint a túszok légicsapásokban haltak meg.

Izrael azonban azt is világossá tette, hogy tisztában van a túszokat fenyegető kockázatokkal, és óvintézkedéseket tesz.

„A katonai művelet időbe telik. Pontosságra kötelez bennünket, és a fenyegetéseknek és a terepen lévő túszoknak megfelelően tervezzük azt”

– mondta Daniel Hagari ellentengernagy, az IDF szóvivője vasárnap.

A Hamász által az október 7-i, határokon átnyúló gyilkosságsorozat során túszul ejtett mintegy 240 embernek körülbelül a felét engedték szabadon a novemberi egyhetes tűzszünet során. Izrael szerint 132-en maradtak a Gázai övezetben, és közülük 25-en már biztosan meghaltak a fogságban, új hírszerzési adatokra és a Gázában működő csapatok által szerzett eredményekre hivatkozva.

Négy túszt már korábban elengedtek, egyet pedig a csapatok mentettek ki. Nyolc túsz holttestét is megtalálták, három túszt pedig tévedésből, baráti tűz által lőtt le a hadsereg a múlt hónapban. Október 7. óta még egy személyt tartanak nyilván eltűntként, az ő sorsa még mindig teljesen ismeretlen.

A túszdráma sokkolta az ország történetének legsúlyosabb támadásától sújtott izraelieket. Egyes túszok hozzátartozói felszólították Benjamin Netanjahu miniszterelnököt, hogy mindenáron kössön újabb szabadon bocsátási megállapodást.

Netanjahu fogadkozott, hogy addig harcol, amíg a Hamász el nem pusztul, ami szerinte lehetővé tenné a túszok szabadon bocsátását.

A múlt hónapban Netanjahu azt mondta, hogy Pekinget kérte, hogy segítsen kiszabadítani Argamanit, akinek édesanyja, Liora kínai. A halálos betegségben szenvedő Liora Argamani arra kérte, hogy még a halála előtt találkozhasson lányával.

Argamanit, a Ben Gurion Egyetem másodéves egyetemi hallgatóját, Yaakov és Liora Argamani egyetlen gyermekét október 7-én reggel rabolták el a Supernova zenei fesztiválról. Az elrablásáról készült videó az elsők között jelent meg az interneten, amikor a Hamász terroristái lemészároltak mintegy 360 bulizó személyt, és több tucatot raboltak el.

Az október 7-én az interneten megosztott videón Argamani egy motorkerékpár hátulján látható, amelyet elrablója vezet, és azt kiabálja: „Ne öljetek meg!”. Miközben elviszik, megpróbál a barátjáért, Avinatan Orért nyúlni, akit szintén fogságba ejtettek.

Yossi Sharabit és testvérét, az 51 éves Eli Sharabit október 7-én ejtették túszul a Beeri kibucban. Utoljára akkor látták őket, amikor a Hamász egy kisteherautón vitte el őket, a 18 éves Ofir Engelrel együtt, aki jeruzsálemi lakos és a családot látogatta meg a hétvégén.

Engelt a novemberi tűzszüneti megállapodás értelmében szabadon engedték.

Eli feleségét, Lianne-t és lányaikat, a 16 éves Noiya-t és a 13 éves Yahel-t megölték a palesztin terroristák, akik aznap betörtek az otthonukba — írja a Times of Israel.

A 38 éves Svirsky a szüleit, Orit Svirskyt és Rafi Svirskyt látogatta meg a Beeri kibucban található otthonában az ünnepi hétvégén, amikor a Hamász terroristái mészárlást rendeztek a közösségben. Svirsky szülei meghaltak a támadásban.

Izrael vasárnap Tel-Avivban 24 órás nagygyűléssel emlékezett meg a háború és a túszok fogságának 100. napjáról.

Európában és az Egyesült Államokban is számos Izrael-barát tüntetés volt, amelyek a túszok szabadon bocsátását követelték.

Jair Netanjahu a Neokohnnak: Kettős mércét alkalmaznak Izraellel szemben      

Az izraeli politikai kommentátor a Neokohnnak adott exkluzív interjúban beszélt az Izraellel szemben alkalmazott kettős mércéről és a Magyarországgal való szoros barátságáról.