Izrael hamarosan katonai műveletet indíthat az egyiptomi határ mentén

Izrael tájékoztatta Egyiptomot arról a tervéről, hogy katonai műveletet indít a Gázai övezet és Egyiptom közötti határfolyosó ellenőrzésének átvételére – jelentette szombaton a The Wall Street Journal.

Az amerikai lap izraeli és egyiptomi tisztviselőkre hivatkozva azt írta, hogy egy ilyen művelet során Izrael várhatóan elfoglalja a rafahi határátkelőt, és erőket fog állomásoztatni az Egyiptomot és a Gázai övezetet elválasztó úgynevezett Philadelphia-folyosó mentén.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök a múlt hónapban azt mondta, hogy a Philadelphia folyosónak, amely 14 kilométer hosszan húzódik végig a gázai-egyiptomi határ mentén, „a mi kezünkben kell lennie” annak érdekében, hogy

Gáza demilitarizált legyen és maradjon, hogy megakadályozza, hogy az alagutakon keresztül fegyvereket csempésszenek a tengerparti enklávéba.

Izrael a folyosót egészen a Gázai övezet 2005-ös kiürítéséig ellenőrzése alatt tartotta.

A The Wall Street Journal szerint a művelet még nem kapta meg a végső engedélyt az izraeli vezetőktől, és az időzítés az egyiptomi kormánnyal folytatott tárgyalásoktól függ, mivel utóbbi azon dolgozik, hogy közvetítsen egy új túszmegállapodást Izrael és a Hamász között.

Izrael: kitelepítenék a palesztinokat Gázából? – Megyeri Jonatán, Kiss Rajmund

Az MCC Diplomáciai Műhelyének vezetője és a Neokohn főszerkesztője volt a Hit Rádió adásának vendége.

Izraeli tisztviselők állítólag igyekeztek eloszlatni az egyiptomi aggodalmakat, hogy egy ilyen művelet a harcok véletlenszerű átterjedését eredményezheti Egyiptomra, vagy hogy megszegné a csapatoknak a térségben való elhelyezésére vonatkozó korlátozásokat, amelyek az országok közötti 1979-es békeszerződés részét képezik.

A WSJ szerint Egyiptom elutasította azt az izraeli javaslatot, hogy az izraeli csapatok közös járőrözzenek a határ egyiptomi oldalán, de Kairó közölte, hogy az izraeli biztonsági aggályok kezelése érdekében dolgozik a kordonok felállításán és a felügyelet fokozásán a térségben.

„Izrael nem akar hosszú távon felelősséget vállalni Gázáért, de a kérdés az, hogyan lehet biztosítani, hogy Gáza demilitarizált maradjon?”

– idézett a WSJ egy neve elhallgatását kérő magas rangú izraeli katonai tisztviselőt. „Ez egy igazi dilemma. Egy földrajzi területet csak úgy lehet ellenőrizni, ha az ember ellenőrzi, hogy mi megy ki és mi megy be”.

„Jelenleg, rövid távon, a következő évtizedekben Izraelnek a biztonsági kérdések miatt kell ellenőriznie a határokat”

– tette hozzá a tisztviselő.

„Izraelben hálásak Magyarországnak” – Budapesten járt Jair Netanjahu

A Mathias Corvinus Collegium és a Tett és Védelem Alapítvány meghívására érkezett hazánkba az izraeli miniszterelnök fia.