„Izraelben hálásak Magyarországnak” – Budapesten járt Jair Netanjahu

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) és a Tett és Védelem Alapítvány meghívására Budapestre érkezett Jair Netanjahu, Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök fia, aki Fekete Rajmunddal, a Kommunizmuskutató Intézet igazgatójával beszélgetett az MCC Tas vezér utcai központjában.

Az eseményt Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója nyitotta meg, majd Szalai Kálmán, a Tett és Védelem Alapítvány titkára saját megrázó tapasztalatairól számolt be, akinek Tel-Avivban egyetemre járó lányáért kellett aggódnia a támadások idején.

Szalai hatékonynak nevezte Magyarország antiszemitizmus ellen tett lépéseit.

„Itt Magyarországon a magyar kormány elindította 12 évvel ezelőtt azt a lehetőséget, hogy a zsidó közösség oktatási szakértői az új kiadású tankönyvek zsidó vonatkozású tartalmait véleményezze”

idézte fel a TEV titkára a kormány stratégiáját.

Szalai Kálmán szerint ez a kezdeményezés azért kiemelten fontos, mert „Európában nagyon sokan azt gondolják, hogy – holmi emberi jogok mögé bujtatott téves ideológiák okán – a terrort kell támogatni”.

„Izraelben hálásak Magyarországnak, amiért kiáll szövetségese mellett és minden formában megakadályozza az antiszemitizmust”

mondta a beszélgetés során Jair Netanjahu, aki arról is beszélt, hogy barátsággal fogadták őt Budapesten, ami Nyugat-Európa több nagyvárosában szinte már elképzelhetetlen egy zsidó számára.

Megtörtént a bejelentés: Jeruzsálembe utazik Szijjártó Péter

A külügyminiszter a Facebook-oldalán írt az Izraellel kapcsolatos magyar álláspontról.

Hozzátette, ironikus, amikor Soros György bárkit is antiszemitizmussal vádol, tekintve, hogy ő maga finanszíroz antiszemita szervezeteket szerte a világon.

Az október 7-i brutalitásról azt mondta, ez is emlékeztetett mindenkit arra, hogy az antiszemitizmus erős és veszélyes, Irán pedig nem válogat az eszközökben.

Netanjahu szerint a konfliktus megértése a nyugati világnak is kulcsfontosságú lehet, mivel a palesztinbarátok berlini, párizsi és londoni gyűlésein azt skandálják, hogy „szombat után jön a vasárnap”, ami azt jelenti,

hogy először a zsidókkal végeznek, aztán jönnek a keresztényekért

– figyelmeztetett Netanjahu.

Antiszemitizmus újratöltve – avagy mi a halál folyik a CEU-n?

Soros György bécsi egyetemén uralkodó állapotokról írt a Neokohn korábbi főszerkesztője.