Arcátlanság: Dél-Afrika pereli Izraelt Hágában

„Dél-Afrika azt állítja, hogy Izrael megsértette a (népirtásról szóló) egyezmény második cikkét, olyan cselekményeket követett el, amelyek a népirtás definíciója alá tartoznak.”

Dél-Afrika azzal vádolta csütörtökön Izraelt, hogy népirtásnak vetette alá a palesztinokat az ENSZ legfelsőbb bíróságán a gázai izraeli hadművelet ellen indított perben tartott meghallgatások megnyitóján.

Dél-Afrika nyolc képviselője a Nemzetközi Bíróságon (ICJ) felszólította az ENSZ bírói testületét, hogy rendeljen el ideiglenes intézkedéseket Izrael számára a Gázai övezetben végrehajtott katonai akciók teljes leállítására.

A dél-afrikai felszólalók népirtással, népirtó retorikával és népirtásra való felbujtással vádolták Izraelt.

Benjamin Netanjahu miniszterelnököt idézve Tembeka Ngcukitobi, a dél-afrikai legfelsőbb bíróság ügyvédje a népirtás állítólagos szándékának kérdésére összpontosított, és azzal érvelt, hogy Benjamin Netanjahu miniszterelnöknek az izraeli csapatok előtt tartott beszédében az amálek megsemmisítésére vonatkozó bibliai parancsra való hivatkozása azt mutatja, hogy Izrael népirtást akart és akar elkövetni a gázai palesztinok ellen.

Az amálekiták a Szentföld és a Szináj-félsziget egyik őslakos népe volt az ókorban. Állandó háborúságban álltak az izraelitákkal, mígnem Saul király szét nem kergette őket.  A zsidó hagyományban az amalekiták a zsidók ősellenségét, a gonosz megtestesítőjét jelentik.Az amelekitákkal azonosított csoportok között találjuk a rómaiakat, nácikat, sztálinistákat és olyan vezetőket mint Mahmoud Ahmadinejad.

Ngcukitobi azt állította, hogy az IDF katonái amalek megidézését nők és gyermekek megölésének igazolására használják, és bemutatott egy videót, amelyen katonák táncolnak, miközben azt éneklik, hogy „áldás megölni amalek leszármazottait”, és hogy „nem létezik olyan, hogy ártatlan” civilek. A dél-afrikai csapat által bemutatott másik videó az volt, amelyen katonák filmezték a Shujaiya negyedben végrehajtott épületrobbantásokat.

Ngcukitobi elítélte az általa ”népirtó retorikának” nevezett, a Knesszet tagjai által hangoztatottakat, akik állítólag egész Gáza és az összes gázai lakos eltiprására és elpusztítására szólítottak fel, többek között azt mondták, hogy ”nincsenek ártatlanok Gázában”.

Azzal érvelve, hogy az izraeli vezetők valóban népirtásra buzdítottak, Ngcukaiobi megemlítette Joav Gallant védelmi miniszter október 7-e után tett megjegyzéseit, aki állítólag „állatoknak” nevezte a gázai palesztinokat.

„Elrendeltem a Gázai övezet teljes ostromát. Nem lesz áram, nincs élelmiszer, nincs üzemanyag, minden le van zárva. Emberi állatok ellen harcolunk, és ennek megfelelően cselekszünk”.

A Knesszet tagjait népirtó retorikával vádolva Ngcukaiobi a Knesszet elnökének, Nisszim Vaturinak az X-en közzétett posztját idézte, „a Gázai övezetet el kell törölni a föld színéről”.

Azzal érvelve, hogy Izrael vezetése számára az ellenség nem csak a Hamász katonai ága vagy a Hamász szervezete, hanem az egész gázai lakosság, idézte Herzog elnök október 13-án tett megjegyzéseit:

„Egy egész nép felelős. Nem igaz ez a retorika arról, hogy a civilek nincsenek tudatában, nem érintettek. Ez egyáltalán nem igaz. Felkelhettek volna. Harcolhattak volna az ellen a gonosz rezsim ellen, amely államcsínyben elfoglalta Gázát”.

A dél-afrikai Blinne Ni Ghralaigh arról beszélt, hogy ”horrorfilmek jeleneteit” idézik a szükségtelenül levetkőztetett terroristák. ”Levetkőztetett és megalázott fiúkat és férfiakat mutatnak a világnak” – mondta, hozzátéve, hogy a fiúkat és férfiakat elválasztották családjuktól, összeterelték és teherautókra rakták, ismeretlen helyre szállították őket.

”Izrael továbbra is tagadja, hogy felelős a humanitárius válságért, még akkor is, amikor Gáza éhezik” – mondta Ghralaigh, azzal érvelve, hogy a humanitárius segélyt szállító teherautókat vagy nem mindig engedik be.

”Sehol és senki sincs biztonságban Gázában” – tette hozzá, és elmondta, hogy a humanitárius segítők is nagy kockázatnak vannak kitéve, hiszen soha nem látott számú ENSZ- és segélymunkás halt meg az övezetben.

A holokausztra való egyértelmű utalással Ghralaigh a védőbeszédét befejezve azt mondta, hogy minden embernek el kell gondolkodnia azon, hogy „hol voltam én, amikor Gáza népirtáson ment keresztül”.

Dél-Afrika a palesztin enklávéban zajló izraeli katonai hadjárat sürgősségi felfüggesztését követeli.

„Dél-Afrika azt állítja, hogy Izrael megsértette a (népirtásról szóló) egyezmény második cikkét, olyan cselekményeket követett el, amelyek a népirtás definíciója alá tartoznak. A cselekmények olyan szisztematikus magatartásmintát mutatnak, amelyből népirtásra lehet következtetni”

– mondta Adila Hassim, Dél-Afrika legfelsőbb bíróságának ügyvédje az ICJ-nek.

Dél-Afrika kiemelte Izrael tartós hadjáratát, amely a gázai egészségügyi hatóságok szerint több mint 23 ezer ember halálát okozta a sűrűn lakott Gázai övezetben.

Izrael azután indított totális háborút, hogy október 7-én a Gázában kormányzó Hamász palesztin iszlamista csoport terroristái határokon átnyúló ámokfutást hajtottak végre, amelyben 1 200 embert megöltek, és 240-et túszul ejtettek, akiket visszavittek Gázába.

Az ICJ csütörtökön hallgatja meg Dél-Afrika érveit, pénteken pedig Izrael válaszát hallgatja meg majd a vádakra.

A bíróság ekkor még nem fog dönteni a népirtással kapcsolatos vádakról – az az eljárás évekig is eltarthat.

Az ICJ döntései véglegesek és fellebbezésnek nincs helye, de a bíróságnak nincs hatásköre az ítélet végrehajtására.

Mivel a politikai töltetű ügy globális figyelmet kelt, az ügy mindkét oldalának támogatói felvonulásokat és gyűléseket terveztek Hágában.

Több ezer Izrael-párti tüntető vonult fel csütörtökön kora reggel fagyos hidegben a városközpontban, izraeli és holland zászlókkal, valamint a Hamász által túszul ejtett emberek képeit ábrázoló plakátokkal.

jelenti a The Jerusalem Post.

A nemzetközi jog sztárszakértője fogja védeni Izraelt Hágában

Malcolm Shaw professzor a nemzetközi területi viták egyik legfőbb szakértője és a népirtással kapcsolatos számos jogi írás szerzője.