Megkezdődnek a csapatkivonások, új szakaszába lép a gázai háború

Az IDF több ezer katona kivonására készül a Gázai övezetből, beleértve a tartalékos katonákat is, akik visszatérnek családjukhoz és civil munkájukhoz.

Egy izraeli tisztviselő a Reutersnek megerősítette, hogy a hadsereg átáll a háború következő fázisára. A tisztviselő hangsúlyozta, hogy ez a szakasz is intenzív lesz, és több hónapig fog tartani.

„Legalább hat hónapig fog tartani, és a terroristák elleni intenzív hadműveletekkel jár majd”

– mondta a tisztviselő. Hangsúlyozta, hogy a Hamász felszámolásának célja továbbra is prioritás marad.

Az izraeli tisztviselő azt is elmondta, hogy várhatóan összesen öt dandár hagyja el a Gázai övezetet, köztük több ezer katonából álló, tartalékosokból álló dandárok.

A tisztviselő hozzátette, hogy a Gázát elhagyó katonák egy részét felkészítik a Hezbollah elleni konfliktus esetleges eszkalálódására az északi fronton. Az elmúlt napokban heves tűzváltások voltak a határ mentén: az IDF beszámolt a libanoni terrorista célpontok elleni kiterjedt csapásokról, miközben a Hezbollah továbbra is rakétákat és páncéltörő rakétákat lőtt ki Izrael felé.

Több harckocsi, tüzérség és katona – hatalmas fegyverkezésbe kezd az IDF

A zsidó államot fenyegető többfrontos háborúra készül az izraeli katonai vezetés.

„Az elkövetkező időszak kritikus, és szorosan figyelemmel kísérjük a libanoni határon kialakult helyzetet.

A Hezbollah folyamatos fenyegetése jelentős kihívást jelent, és ha a diplomáciai intézkedések nem vezetnek eredményre, nem lesz más választásunk, mint katonai eszközökkel kezelni a biztonsági problémákat”

– mondta a tisztviselő.

Hozzátette, hogy Izrael elkötelezett biztonsági érdekei mellett, és megteszi a szükséges lépéseket állampolgárai biztonságának és jólétének biztosítása érdekében. Az üzenet mind Amerikának, mind a nemzetközi közösségnek egyértelmű:

a jelenlegi status quo tarthatatlan, és Izrael kész határozottan cselekedni, ha a diplomáciai erőfeszítések nem vezetnek eredményre.

„Le akarják váltani” — egyre mélyülnek az ellentétek az izraeli vezetésen belül

A belföldi és nemzetközi nyomás mellett belső vitákkal is küzd az izraeli háborús kabinet.