Izrael a túszok szabadon bocsátásáról tárgyal, Egyiptom közvetít

Izrael azon dolgozik, hogy az összes túszt visszaadják – közölte Benjámin Netanjahu miniszterelnök csütörtökön, hozzátéve, hogy Katár és Egyiptom két külön javaslatot terjesztett elő az ügy előmozdítására.

„Ebben a pillanatban is tartjuk a kapcsolatot” – mondta a túszok hozzátartozóinak a tel-avivi Kirja katonai parancsnokságon. „Nem részletezhetem a helyzetet. Azon dolgozunk, hogy mindannyiukat visszahozzuk. Ez a célunk”.

Csütörtökön Egyiptom közölte, hogy keretjavaslatot terjesztett elő a háború befejezésére. Ez három szakaszt tartalmaz, amely tűzszünettel végződik – közölte, hozzátéve, hogy válaszokat vár, ezután közülhet többet a tervről.

A javaslat egy kísérlet arra, hogy „közelebb hozza az összes érintett fél közötti álláspontot, hogy véget vessen a palesztin vérontásnak és a Gázai övezet elleni agressziónak, és hogy helyreállítsa a békét és a stabilitást a térségben” – fogalmaz az egyiptomi közlemény.

Sajtóértesülések szerint az első szakaszban mintegy 40 túsz – köztük nők, gyermekek és idős férfiak – szabadon engedését teszik lehetővé.

Katar is tett egy hasonló elemet tartalmazó javaslatot, amely egy részleges megállapodásra összpontosít – jelentette a 12-es csatorna. Joe Biden amerikai elnök a hét elején beszélt a katari emírrel a túszok ügyében.

501 izraeli katona halt meg október 7-e óta

Ez eddig a Hamász terrorszervezet felszámolásáért folytatott háború izraeli mérlege.

A Hamász és a palesztin Iszlám Dzsihád a túszalkuval a háborút kívánná befejezni, amely miatt a 2,3 millió gázai lakosból több mint 1,9 milliót ki kellett telepíteni.

A Hamász szerint több mint 21 ezer palesztin halt meg Gázában a háborúban, bár természetesen ezeket a számokat némi fenntartással kell kezelni, tekintettel arra, hogy terrorszervezetről van szó. Izrael szerint több mint 8 000 Hamász terroristát sikerült likvidálni.

A COGAT (Kormányzati Tevékenységek Koordinátora a Területeken, az izraeli védelmi minisztériumban működő egység, amely az izraeli kormány, az Izraeli Védelmi Erők, a nemzetközi szervezetek, a diplomaták és a Palesztin Hatóság közötti polgári ügyek koordinálásával foglalkozik) közölte, hogy csütörtökön 109 humanitárius segélyszállító teherautót ellenőriztek Nitzanában, és a rafahi átkelőn keresztül továbbították őket Gázába.

Az izraeli Kerem Sálom átkelőt „az átkelő gázai oldalán lévő logisztikai korlátok miatt ma lezárták a segélyszállító teherautók ellenőrzése előtt” – közölték.

Az Egyesült Államok szeretné, ha legalább 200 teherautónyi humanitárius segély érkezne a Gázai övezetbe, és beszélt Izraellel arról, hogy a nagy intenzitású háborúról áttérnek az alacsony intenzitású háborúra.

Izrael azzal vádolta az ENSZ-t, hogy késlelteti a segélyek szétosztását, míg az ENSZ azt mondta, hogy a háború miatt nem tud hatékonyan működni Gázában.

Izrael szerint a Hamász és mások Gázában gyakran ellopják a segélyt, mielőtt azt kiosztanák.

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter csütörtökön beszélt Joav Gallant védelmi miniszterrel az Izrael „jelentős harci műveleteinek” befejezését követő napra való felkészülésről – közölte a Pentagon közleményében.

„A miniszter megismételte az Egyesült Államok elszántságát annak biztosítására, hogy a Hamász többé ne fenyegethesse Izrael biztonságát, és hangsúlyozta a gázai civilek védelmének és a humanitárius segítségnyújtás felgyorsításának fontosságát”

– áll a közleményben.
2023 legjobb építős játéka végre ingyenes

Austin és Gallant „a regionális biztonságról is tárgyaltak, beleértve a Hezbollah dél-libanoni destabilizáló tevékenységét, az Iránnal szövetséges milíciák támadásait az amerikai erők ellen Irakban és Szíriában, valamint a húszik támadásait a nemzetközi kereskedelem ellen a Vörös-tengeren” – tette hozzá a közlemény.

David Cameron brit külügyminiszter csütörtökön Libanonba látogatott, hogy találkozzon Nab Mikati miniszterelnökkel a regionális feszültségek megvitatása céljából.

„A gázai konfliktus Libanonra, a Vörös-tengerre vagy a tágabb térségre való átterjedése tovább fokozná a veszély és a bizonytalanság rendkívül magas szintjét a világban”

– írta Cameron a találkozót követően az X-en közzétett bejegyzésében.

Mi lesz Gázában a háború után?

Gáza jövőjéről egyeztet az izraeli háborús kabinet.