Mi lesz Gázában a háború után?

A Hamász palesztin terrorszervezet október 7-i terrortámadás óta először tart ma este olyan ülést a háborús kabinet, amelynek téméja, hogy megvitassa a tervét arról, hogy Izrael kit akar a háború után a Gázai övezet élére állítani — számol be a Times of Israel

Benjamin Netanjahu miniszterelnök állítólag halogatta a megbeszélést, feldühítve ezzel a Biden-kormányt, amely azzal érvel, hogy ha nem tervezik meg, hogy ki fogja kormányozni Gázát a háború után, az azt eredményezi, hogy az IDF határozatlan időre az enklávéban ragad.

Netanjahu kevés részletet árult el arról, hogy mit szeretne látni, és csak annyit mondott, hogy

Izrael nem fogja megengedni, hogy a Palesztin Hatóság irányítsa Gázát, és hogy az IDF fenntartja a teljes biztonsági ellenőrzést az enklávé felett.

A ma esti találkozóra napokkal azután kerül sor, hogy Netanjahu legfőbb tanácsadója, Ron Dermer stratégiai ügyekért felelős miniszter visszatért Washingtonból, ahol Biden vezető tisztviselőivel tárgyalt a kérdésről, miközben az USA fokozza a nyomást Jeruzsálemre, hogy csökkentse a harcokat és készüljön fel a háború következő szakaszára.

Mint ismeretes, Izrael 2005-ben kilakoltatta a Gázai-övezetben lakó több ezer zsidót és a terület feletti fennhatóságot – melyet 1967-ben jogszerűen ragadott magához – átadta a Palesztin Hatóságnak. Ezt követően két évvel a Palesztin Hatóság választásokat tartott (ilyesmire azóta sem került sor sem Gázában, sem Ciszjordániában), melyen a Hamász győzedelmeskedett, mely hatalomra kerülése után szinte azonnal harcot indított Izrael ellen. A Hamász támadásai azóta is gyakorlatilag folyamatosak.

Hoppá! Még egy gázai kórház alatt találtak terroralagutat az izraeli katonák

A Rantiszi kórház alatti alagút infrastruktúráját és aknáit megsemmisítették.