Iráni kémhajó segít irányítani a jemeni támadásokat a Vörös-tengeri hajók ellen

Irán hírszerzési információkat szolgáltat a jemeni húsziknak, amelyeket a lázadók arra használnak, hogy drónokkal és rakétákkal irányítsák a Vörös-tengeren áthaladó hajók elleni támadásokat – jelentette pénteken a Wall Street Journal nyugati és regionális biztonsági tisztviselőkre hivatkozva.

A tisztviselők szerint egy, az iráni félkatonai erők által ellenőrzött megfigyelőhajó a Vörös-tengeren nyomkövető információkat gyűjt és továbbítja azokat a Houthiknak, akik az elmúlt napokban ezeket felhasználva támadták a Bab el-Mandeb-szoroson áthaladó kereskedelmi hajókat.

A jelentés néhány nappal azután érkezett, hogy az Egyesült Államok bejelentette, hogy az Iránnal szövetséges húszi forradalmárok által a hajók ellen elkövetett támadássorozatot követően többnemzetiségű műveletet hoznak létre a Vörös-tengeren folyó kereskedelem védelmére.

„Ez egy olyan nemzetközi kihívás, amely kollektív fellépést igényel. Ezért ma bejelentem a Prosperity Guardian hadművelet létrehozását, egy fontos új multinacionális biztonsági kezdeményezést”

– mondta Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter kedden kora délelőtt Bahreinben tett látogatása során tett nyilatkozatában. A világ egyik legforgalmasabb kereskedelmi útvonalát ért ismétlődő támadások arra késztették a nagy konténerszállítókat, hogy elirányítsák hajóikat a térségből, ami az olajárak és a biztosítási díjak emelkedését idézte elő.

A Wall Street Journal szerint a szorosban számos hajó kikapcsolta a rádióját, hogy elkerüljék az online követést, de egy, a Vörös-tengeren állomásozó iráni hajó lehetővé teszi a húszi drónok és rakéták számára, hogy pontosan célba vegyék a hajókat.

Több harckocsi, tüzérség és katona – hatalmas fegyverkezésbe kezd az IDF

A zsidó államot fenyegető többfrontos háborúra készül az izraeli katonai vezetés.