Irakból indítottak támadást Izrael ellen, Jordániának kellett közbelépnie

Egy iraki milícia dróntámadást indított Eilat ellen, de a drónt még Jordánia légterében elfogták.

Az Iszlám Ellenállás Irakban nevű, Irán-barát milíciákat tömörítő szervezet bejelentette, hogy dróntámadást indított az izraeli Eilat ellen, majd a jordániai védelmi minisztérium is közölte, hogy lelőtte a drónt, miután az átlépte a jordániai légteret.

Az iraki milícia szerint a támadás „a megszállással szembeni ellenállásuk folytatása”, valamint a gázai nép támogatása, válaszul „a bitorló entitás által a palesztin civilek ellen elkövetett mészárlásokra”.

A támadás után a washingtoni Közel-Keleti Politikai Intézet emlékeztetett arra, hogy ugyanez a csoport október 17-e óta folytat az iraki amerikai támaszpontok ellen támadássorozatot.

Na végre: nemzetközi koalíció jött létre a jemeni veszély elhárítására!

A Prosperity Guardian a folyamatosan eszkalálódó Vörös-tengeri helyzeten próbál majd úrrá lenni.

A szakértők szerint valószínűleg az Iráni Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC) koordinálja az amerikai és izraeli célpontok elleni támadásokat.

Az intézet három fő milíciát emel ki, amelyek az Iszlám Ellenállás Irakban égisze alatt működnek: a Kataib Hezbollah (amely az év elején elrabolta az izraeli Elizabeth Tsurkovot), az Asaib Ahl al-Haq és a Kataib Sayyid al-Shuhada.

A mostani, újabb eszkaláció valószínűleg része Irán azon próbálkozásainak, hogy a Közel-Keleten lévő proxy csoportjait használja fel arra, hogy nyomást gyakoroljon az Egyesült Államokra és Izraelre, ahogyan ez a Vörös-tengeren a húszik támadásai esetében is látható.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy az olyan csoportok, mint az Asaib Ahl al-Haq, 17 mandátummal rendelkeznek az iraki parlamentben.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Izraeli szakértő: Irán célja Izrael belerángatása egy nagyobb konfliktusba

Seth J. Frantzman, a The Jerusalem Post elemzője az iráni Iszlám Forradalmi Gárda parancsnokának beszédét vette górcső alá.