Na végre: nemzetközi koalíció jött létre a jemeni veszély elhárítására!

Az Egyesült Államok és számos más nemzet új erőt hoz létre a Vörös-tengeren áthaladó hajók védelmére, amelyeket a jemeni húszi-kormány által ellenőrzött területekről kilőtt drónok és ballisztikus rakéták támadnak – jelentette be Lloyd Austin védelmi miniszter Bahreinben.

A támadások súlyossága – amelyek közül több megrongálta a hajókat – több hajózási társaságot arra késztetett, hogy utasítsa hajóit, hogy tartsák a pozíciójukat, és ne hajózzanak be a Bab el-Mandeb-szorosba, amíg a biztonsági helyzetet nem sikerül rendezni.

„Ez egy olyan nemzetközi kihívás, amely kollektív fellépést követel”

– mondta Lloyd Austin védelmi miniszter a kedden, valamivel éjfél után Bahreinben kiadott nyilatkozatában. „Ezért ma bejelentem a Prosperity Guardian hadművelet létrehozását, egy fontos új multinacionális biztonsági kezdeményezést”.

Austin bejelentése szerint az Egyesült Királyság, Bahrein, Kanada, Franciaország, Olaszország, Hollandia, Norvégia, a Seychelle-szigetek és Spanyolország csatlakozik az Egyesült Államokhoz az új misszióban.

Kitört a drónháború, a legnagyobb hajózási cégek mind bedobták a törölközőt

Iránnak és csatlósainak köszönhetően komoly veszélybe került a nemzetközi kereskedelem.

Az országok közül néhányan közös járőrözést fognak végezni, míg mások hírszerzési támogatást nyújtanak a Vörös-tenger déli részén és az Ádeni-öbölben.

Három amerikai hadihajó – a USS Carney, a USS Stethem és a USS Mason – naponta járőrözik a Bab el-Mandeb-szorosban, hogy segítsen elrettenteni a húszik támadásait, illetve reagáljon azokra.

A kibővített művelet felállítására azt követően került sor, hogy december 3-án három kereskedelmi hajót az Irán által támogatott húszik rakétái találtak el Jemen partjainál. A támadások egy folyamatosan eszkalálódó stratégia részét képezték, amelynek során Irán jemeni csatlósai drónokat és rakétákat indítottak az amerikai hadihajók irányába.

Az Egyesült Államok mindeddig nem mért válaszcsapást a húszikra, és nem vette célba fegyvereseit vagy egyéb létesítményeit.

Egyre merészebb a síita polip – mire vár még Amerika?

Még nem késő megakadályozni az amerikai elrettentés teljes összeomlását a Közel-Keleten. Vélemény.