Kitört a drónháború, a legnagyobb hajózási cégek mind bedobták a törölközőt

Az amerikai és a brit haditengerészeti erők 15 jemeni húszi drónt lőttek le a Vörös-tenger felett.

Az Irán által támogatott jemeni terroristák közölték, hogy szombaton drónokat lőttek ki a dél-izraeli Eilat kikötővárosra, az Egyesült Államok pedig arról számolt be, hogy egyik hajójuk szombat reggel 14 drónt lőtt le a Vörös-tenger felett.

„December 16-án a kora reggeli órákban az amerikai USS CARNEY rakétás romboló, amely a Vörös-tengeren tevékenykedik, sikeresen elfogott 14 pilóta nélküli légi rendszert, amelyeket a húszik által ellenőrzött jemeni területekről egy hullámban indítottak. A drónokat, kamikaze drónokként azonosították, és lelőtték őket, a térségben lévő hajóknak okozott károk és sérülések nélkül. A regionális vörös-tengeri partnereket figyelmeztették a fenyegetésre” – közölte az amerikai központi parancsnokság.

Grant Shapps brit védelmi miniszter szintén közölte, hogy péntekre virradó éjjel egy brit légvédelmi romboló, a HMS Diamond lelőtt egy támadó drónt a Vörös-tengeren, ami az első alkalom, hogy a Királyi Haditengerészet az 1991-es első öbölháború óta légi célpontot fogott el.

„A közelmúltbeli illegális támadások sorozata közvetlen fenyegetést jelent a nemzetközi kereskedelemre és a Vörös-tenger biztonságára.

Az Egyesült Királyság továbbra is azon van, hogy visszaverje ezeket a támadásokat, hogy megvédje a globális kereskedelem szabad folyását”

– erősítette meg Shapps egy nyilatkozatban.

Az egyiptomi állami média szombaton arról is beszámolt, hogy az egyiptomi légvédelem lelőtt egy feltételezett drónt a Vörös-tengeri üdülőváros, Dahab közelében.

Rakétatalálat ért egy Izraelbe tartó hajót, a francia flotta is akcióba lendült

Újabb támadását hajtottak végre az Irán által támogatott jemeni húszik.

Az Irán által szponzorált húszik az Izrael és a Hamász közötti gázai háború kitörése óta többször megpróbáltak izraeli területeket támadni, illetve megzavarni a globális hajózási útvonalakat, a helyzet pedig az elmúlt napokban tovább eszkalálódott.

Mindez arra késztette az Egyesült Államokat, hogy mérlegelje, milyen lehetőségei vannak az iráni terrorhadsereg elleni válaszcsapásra. Két amerikai tisztviselő nemrégiben azt nyilatkozta a Politico című lapnak, hogy a Dwight D. Eisenhower repülőgép-hordozó csapásmérő csoportot az Ádeni-öbölbe vezényelték egy esetleges amerikai katonai válaszcsapás támogatására.

Az amerikai katonai parancsnokok pedig „lehetőséget kaptak” a jemeni húszik megtámadására.

Az AP szerint pénteken 19 amerikai hadihajó tartózkodott a térségben – hét a Földközi-tenger keleti részén és 12 a Vörös-tengeren, az Arab-tengeren és a Perzsa-öbölben.

Pénteken a koppenhágai székhelyű Maersk, a svájci székhelyű MSC és a francia CMA CGM hajózási vállalat bejelentette, hogy leállítja a Vörös-tenger térségében folytatott hajózási tevékenységét.

A Maersk szerint a Vörös-tenger déli részén elkövetett támadások „riasztóak és jelentős veszélyt jelentenek a tengerészek biztonságára és védelmére”.

A világ legnagyobb konténerszállító hajótársaságai azóta mind közölték, hogy a terrortámadások veszélye miatt elkerülik a Vörös-tengert és a Szuezi-csatornát.

Egyre merészebb a síita polip – mire vár még Amerika?

Még nem késő megakadályozni az amerikai elrettentés teljes összeomlását a Közel-Keleten. Vélemény.