Rakétatalálat ért egy Izraelbe tartó hajót, a francia flotta is akcióba lendült

Kedden egy jemeni húszi rakéta talált el a STRINDA nevű norvég kereskedelmi tartályhajót, amely a dél-izraeli Asdód kikötőjébe tartott, és a tervek szerint január 4-én dokkolt volna.

Az Iránnal szövetséges jemeni csoport katonai szóvivője, Jahja Szaréé egy televíziós nyilatkozatában elmondta, hogy a Gázai övezet izraeli bombázása elleni „tiltakozásul” végrehajtott legutóbbi hadműveletük során rakétával vették célba a STRINDA tartályhajót, miután „a legénység nem volt hajlandó” reagálni a figyelmeztetésükre.

Elmondása szerint a húszik addig folytatják az izraeli kikötőkbe tartó hajók támadását, amíg Izrael nem engedélyezi az élelmiszer- és egészségügyi segélyek bejutását a Gázai övezetbe.

A STRINDA tartályhajó elleni támadás a Vörös-tengert és az Ádeni-öblöt összekötő Bab al-Mandab-szorostól mintegy 60 tengeri mérföldre (111 km) északra történt. Egy másik amerikai tisztviselő szerint a STRINDA a támadást követő órákban képes volt saját erejéből mozogni.

Már ideje volt: Jemenben hajtott végre megtorló csapásokat az izraeli hadsereg

Az Irán által támogatott húszik rakéta- és drónraktárait repítette a levegőbe az IDF.

„A támadás idején nem voltak amerikai hajók a közelben, de az (amerikai haditengerészet rombolója) USS MASON válaszolt a STRINDA vészjelzésére, és jelenleg is segítséget nyújt neki” – közölte az amerikai hadsereg Közel-Keleten állomásozó amerikai erőket felügyelő Központi Parancsnoksága.

A támadás tüzet és károkat okozott a hajó fedélzetén, de áldozatok szerencsére nincsenek.

A francia védelmi minisztérium kedden közleményben tudatta, hogy FREMM Languedoc nevű fregattja elfogott és megsemmisített egy drónt, amely egy Jemenből kiinduló komplex légitámadás során fenyegette a norvég olajszállító tartályhajót.

A húszik október 7-e óta folyamatosan zaklatják a létfontosságú hajózási útvonalon haladó hajókat, valamint drónokkal és rakétákkal lövik magát Izraelt is.

Egyre merészebb a síita polip – mire vár még Amerika?

Még nem késő megakadályozni az amerikai elrettentés teljes összeomlását a Közel-Keleten. Vélemény.