Izraeli szakértő: Irán célja Izrael belerángatása egy nagyobb konfliktusba

Az iráni Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC) vezetője, Hoszein Szalami vezérőrnagy egy hétvégi beszédében azt mondta, hogy az USA szerepe a Közel-Keleten csökkenőben van. Ez nem egy új kijelentés az iráni rezsim részéről, de mutatja, hogy Irán hogyan látja az USA szerepét, és azt is, hogyan vélekedik Izrael Hamász elleni háborújáról – írja Seth J. Frantzman, a The Jerusalem Post elemzője.

Az IRGC parancsnoka az „ismeretlen mártírok” temetésén mondott beszédet, ami az iráni-iraki háború azon áldozataira utal, akiknek a holttestét nem sikerült azonosítani. Szalami az elesettek előtt tisztelgő beszéd után Izraelre és az Egyesült Államokra is kitért.

A végsőkig támogatni fogjuk Palesztinát

– mondta, hozzátéve, hogy „az amerikaiak csomagolnak és elhagyják a régiót„.

A továbbiakban egy sor olyan megjegyzést tett, amelyek arra utaltak, hogy a felszerelés és a pénz nem elég a közel-keleti háborúk megnyeréséhez.

Ez összhangban van az iráni rezsim azon stratégiájával, amely inkább csoportokba és emberekbe, például a Hezbollahba és a húszikba fektet be, mint eszközökbe.

Afganisztán megszállása győzelmet hozott nekik? Miért hagytak hátra egy seregre való felszerelést, amikor elmenekültek Afganisztánból? Képesek voltak megmaradni az általuk megszállt Irakban? Győztek Szíriában, vagy csak a pénzt költötték? Képesek voltak-e győzelmet aratni ezekkel a dollárokkal Szíriában, Libanonban, Irakban, Afganisztánban, Jemenben stb. vagy legyőzötten, leverten, tehetetlenül és sikertelenül kellett elhagyniuk a terepet?” – mondta Szalami.

Minél jobban felszerelkeznek, annál több szöget vernek a koporsójukba” – tette hozzá, majd hamisan azzal vádolta Izraelt, hogy Gázában a civilek ellen harcol és kórházakat vesz célba.

A valóság ezzel szemben az, hogy az Irán által támogatott Hamász volt az, amely szándékosan pajzsként használja a kórházakat és civileket. Valószínűleg az IRGC parancsnoka is tudja ezt.

Efraim Inbar: Kína egyre ellenségesebb Izraellel szemben

A Jeruzsálemi Stratégiai és Biztonsági Intézet elnöke szerint legfőbb ideje, hogy Izrael újragondolja eddigi Kína-politikáját.

A parancsnok a továbbiakban azt állította, hogy az USA áll Izrael gázai háborúja mögött, illetve, hogy a gázai háború tovább rontja az USA megítélését a régióban. Ez Irán kettős narratívája.

Egyrészt a Hamászt használja fel Izrael megtámadására és Gáza elpusztítására, másrészt pedig azt állítja, hogy ez a pusztítás árt az USA-nak és Izraelnek.

Teherán e tekintetben mindkét oldalt igyekszik kijátszani.

Szalami beszéde összességében világos betekintést nyújt Irán politikájába:

Irán a gázai háborút arra használja fel, hogy növelje befolyását a régióban.

Szalami szerint az USA és Izrael a konfliktus fő vesztesei. Azzal érvelt, hogy a régió országai, az általa „muszlim nemzeteknek” nevezett országok most gyűlölik az Egyesült Államokat és Izraelt. Beszédében később az IRGC parancsnoka nyíltan megfogalmazta Irán azon célját, amely nem más Izrael belerángatása egy nagyobb konfliktusba, amelyet Irán maga is szít a Hezbollah, a húszik, illetve az iraki és szíriai milíciák támadásain keresztül.

Irán aztán ezekre a támadásokra hivatkozva állítja, hogy a régió elleneséges az USA-val és Izraellel szemben, miközben valójában ő maga az, aki mindezen támadások és instabilitás mögött áll.

Egyre merészebb a síita polip – mire vár még Amerika?

Még nem késő megakadályozni az amerikai elrettentés teljes összeomlását a Közel-Keleten. Vélemény.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.