Ajvé: Izraelben megugrott az öngyilkosságok száma a háború kirobbanása óta

Szexuális erőszakkal foglalkozó szakértők a kezelésekre szánt költségvetés bővítésére szólították fel a kormányt, mivel az október 7-e után az öngyilkosságok száma szokatlanul megugrott.

A Knesszet egészségügyi bizottsága hétfőn ült össze, hogy megvitassa a Hamász október 7-i terrortámadása során megerőszakolt izraeli áldozatok kezelésének kérdését.

„Tudják, hányan vetettek véget az életüknek október 7-e óta?

Szokatlanul magas az öngyilkosságok száma. Jelentős veszteségről van szó”

– mondta a bizottság előtt Dr. Tzvia Seligman, a Tel Aviv Sourasky Orvosi Központ szexuális erőszakkal foglalkozó központjának igazgatója.

Az ülés során felszólalt egy szderóti lakos is, aki megosztotta korábbi tapasztalatait a szexuális bántalmazásokról.

„Az áldozatok öngyilkosságot követhetnek el. Meg akarom menteni ezeket az embereket, és ez az önök kötelessége” – mondta, és arra szólította fel a kormányt, hogy különítsenek el forrásokat ezen áldozatok támogatására.

Az izraeli egészségügyi minisztérium korábban a Ynet többszöri kérése ellenére sem volt hajlandó kiadni az október 7-e óta történt öngyilkosságokra vonatkozó adatokat.

Szexuálisan zaklatták Gázában az izraeli túszokat

A szabadon engedett izraeli civilek közül legalább tízet – férfiakat és nőket egyaránt – szexuálisan bántalmaztak vagy molesztáltak a terroristák fogságuk ideje alatt.

A felszólalók többsége felszólította a kormányt, hogy bővítse a kezelésre és támogatásra szánt költségvetést. A szexuális traumák kezelésével foglalkozó Lotem Központ igazgatója a költségvetési megszorításokról és a felszereléshiányról beszélt, és a következetes kezelés fenntartását sürgette.

„A kórházak megkérdezték tőlük, hogy bántalmazták-e őket vagy sem? Ezt még évekig nem fogjuk tudni. Az emberek sokszor csak évtizedekkel később jelentik a szexuális erőszakot.

Továbbra is úgy élik az életüket, mintha mi sem történt volna, de ez nem jelenti azt, hogy ez nem tette tönkre az életüket vagy a gyermekeik életét és a környezetüket”

– mondta.

„Évek óta kezelem a traumákat, és soha nem éreztem azt, amit most érzek. Nincs költségvetésünk, és több kezelőközpontot kell nyitnunk. A legfontosabb dolog a kezelés folyamatossága. Az embereknek a rendszeren keresztül kell kezelést kapniuk, nem csak magánszemélyektől” – tette hozzá.

Fülsüketítő a világ feminista mozgalmainak hallgatása

Hol van a MeToo mozgalom? Hol a felháborodás az izraeli gyermekek megerőszakolása miatt? Vélemény.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem jelenítünk meg hirdetéseket.