Újabb túszcsere jöhet? – Varsóban tárgyal Katar, a CIA és a Moszad vezetése

Bill Burns, a CIA igazgatója hétfőn Varsóban találkozik Mohammed bin Abdulrahman Al Thani katari miniszterelnökkel és az izraeli Moszad vezetőjével, hogy megvitassák a Hamász által a Gázai övezetben fogva tartott izraeli túszok szabadon bocsátását célzó lehetséges új megállapodást – közölte két amerikai és izraeli tisztviselő az Axios-szal.

Az Axios úgy tudja, hogy Burns kulcsszerepet játszott az előző megállapodás közvetítésében, amely a múlt hónapban több mint 100 túsz, köztük több amerikai szabadon bocsátásához vezetett.

Izraeli tisztviselők szerint Burns további részvétele a tárgyalásokban kritikusan fontos bármilyen új megállapodás megkötéséhez.

A varsói találkozóra három nappal azután kerül sor, hogy a katari miniszterelnök és a Moszad igazgatója, David Barnea egy másik európai fővárosban találkozott, hogy megpróbálják újraindítani az Izrael és a Hamász közötti közvetett tárgyalásokat, amelyeken Katar közvetít.

Izraeli tisztviselők azt mondják, hogy ezúttal nehezebb lesz megállapodni egy esetleges új megállapodás feltételeiről.

A CIA és a Moszad vezetői az az összes gázai túsz szabadon bocsátásán dolgoznak

Katar kulcsszereplő a túszdrámában.

Izrael gázai katonai művelete jelenleg a Hamász gázai vezetőjére, Jahja Sinvarra gyakorolt nyomásra összpontosít, a Hamász pedig tűzszünetre törekszik, ami kevés teret hagy a tárgyalásoknak.

Az elmúlt napokban több Hamász-tisztviselő nyilvánosan kijelentette, hogy csak azután kezdődhetnek újra a tárgyalások egy túszmegállapodásról, hogy Izrael leállítja a gázai katonai műveleteit.

A Hamász még mindig több mint 130 túszt tart fogva Gázában.

Nagyon úgy tűnik, hogy véget ért a Hamász terrorvezéreinek katari luxusvakációja

Az izraeli Kan News értesülései szerint külföldre távoztak a Dohában élő Hamász vezetők.