Nagyon úgy tűnik, hogy véget ért a Hamász terrorvezéreinek katari luxusvakációja

Az izraeli Kan News értesülései szerint külföldre távoztak a Dohában élő Hamász vezetők.

A Katarban élő Hamász-vezetők között van Iszmail Haníje, a terrorista csoport politikai irodájának vezetője, Músza Abu Marzook és Khaled Mashal is.

Egyelőre nem tudni, hogy hova távoztak,

a híradások a lehetséges úticélok között említik Algériát, Iránt és Törökországot is.

Katar, amely hivatalosan az Egyesült Államok egyik legfontosabb, nem NATO-szövetségese, 2012-ben irodát nyitott a Hamásznak, annak ellenére, hogy a Kongresszus többször bírálta korábban a terroristacsoport támogatása miatt. Egy 113 amerikai törvényhozóból álló kétpárti csoport október 16-án levelet küldött Joe Biden elnöknek, amelyben arra kérték, hogy gyakoroljon nyomást a Hamászt támogató országokra, köztük Katarra.

Európában folytat titkos tárgyalásokat Katar és Izrael

Egy szaúdi lap értesülései szerint újabb túszcseréről tárgyalnak az izraeli és katari titkosszolgálatok képviselői.

A Kan értesülései szerint egy másik Hamász-vezető, a Libanonban élő Szaleh al-Arouri Törökországba tette át székhelyét.

A Hamász-vezetők költözése összefügghet Izrael azon ígéretével, hogy likvidálja a terrorcsoport vezetőségét, bárhol is legyenek. Ronen Bar, a Sin Bét vezetője december 3-án azt mondta, hogy Izrael ki fogja iktatni a Hamász katari és törökországi vezetőit.

Bar megjegyzéseit követően egy török hírszerzési tisztviselő a Reutersnek azt mondta, hogy „súlyos következményekkel” járna, ha Izrael megpróbálná célba venni a Hamász vezető tisztségviselőit „a palesztin területeken kívül”, akár Törökországban, akár máshol.

Bár al-Arouri a Hamász második számú vezetője, a Kan News szeptemberi jelentése „a Hamász legveszélyesebb emberének” nevezte, aki bábjátékosként mozgatja a szálakat a színfalak mögött.

Győzelem: több tucat Hamász-terrorista adta meg magát az egyik gázai kórháznál

Tömeges fegyverletételre került sor a Kamal Advan kórházban.