Európában folytat titkos tárgyalásokat Katar és Izrael

Katar és Izrael titkos tárgyalásokat folytat az egyik európai fővárosban egy esetleges túszcseréről – jelentette az Elaph szaúd-arábiai lap.

„Egy magas rangú diplomáciai forrás” elárulta az Elaphnak, hogy a lehetséges túszcsere során

várhatóan gyerekek, nők és férfiak is kiszabadulnak, köztük három magas rangú IDF-tiszt, akiket a Hamász ejtett fogságba.

A szaúdi lap információi szerint Izrael vállalta, hogy cserébe „mintegy 300 palesztint enged szabadon”, továbbá tíz büntetését töltő veterán terroristát, köztük Marvan Barghoutit, a Fatah mozgalom korábbi vezetőjét.

Az Elaph forrás megemlítette, hogy az izraeli delegáció Moszad és Sin Bét tisztjeiből, a Nemzetbiztonsági Tanács tagjaiból és a katonai hírszerzés egy képviselőjéből áll. Az izraeli küldöttségben van egy pszichológus és egy tárgyalási szakértő is.

Izrael figyelmeztet: Hamász-ügynökök tevékenykedhetnek Magyarországon?

Izrael levélben figyelmeztetett mintegy 20 európai vezetőt a palesztin terroristák Európa-szerte növekvő aktivitására.

Az Elaph értesülései szerint a küldöttség tagjai között vannak olyan volt Moszad-ügynökök is, akiket kifejezetten a tárgyalások miatt reaktiváltak.

A lap úgy tudja, hogy egyedülálló szakértelmük mellett többen szoros (pl. kereskedelmi) kapcsolatokat ápolnak Katarral.

A szaúdi sajtóhírek szerint a találkozókra azért kerül sor egy európai fővárosban, mert a korábbi katari találkozók és az izraeli hírszerzés vezetőjének ismétlődő dohai látogatásai jelentős nyilvános kritikát váltottak ki Izraelben.

Az Elaph forrása úgy tudja, hogy megállapodás született arról is, hogy a tárgyalási csatorna nyitva marad, és a két delegáció minden alkalommal más-más helyszínen találkozik, hogy távol tartsák az ügyet a reflektorfénytől.

Egyre merészebb a síita polip – mire vár még Amerika?

Még nem késő megakadályozni az amerikai elrettentés teljes összeomlását a Közel-Keleten. Vélemény.