Több száz amerikai zsinagógában volt bombariadó a hétvégén

Több száz zsinagóga és zsidó intézmény kapott e-mailben bombafenyegetést a hétvégén az Egyesült Államokban.

A Secure Community Network, amely országszerte koordinálja a zsidó intézmények biztonságát, vasárnap kora reggel közölte, hogy csak az elmúlt egy napban (!) 199 fenyegetést kaptak, ebből közel 100-at Kaliforniában és 62-t Arizonában.

A helyi médiajelentések szerint legalább 17 államban fenyegettek meg zsinagógákat.

A bombafenyegetéseket követő vizsgálatok egyik fenyegetést sem találták hitelesnek.

Az elkövetők valódi célja valószínűleg a megfélemlítés és a fennakadás okozása volt.

Alabamában az állam egyetlen zsidó törvényhozója, Philip Ensler egy videót tett közzé a közösségi médiában, amely azt a pillanatot mutatja, amikor zsinagógájában megszakították a Tóra felolvasását, és minden jelenlévőt kivezettek a zsinagógából.

Phillip Ensler on Twitter: „This morning during Shabbat religious services – the Jewish day of rest – we had to evacuate my synagogue in Montgomery, AL due to a bomb threat. This is exhausting. I pray for the day that we can worship and live in peace. pic.twitter.com/qjzvvzmqYe / Twitter”

This morning during Shabbat religious services – the Jewish day of rest – we had to evacuate my synagogue in Montgomery, AL due to a bomb threat. This is exhausting. I pray for the day that we can worship and live in peace. pic.twitter.com/qjzvvzmqYe

„Ez nagyon fárasztó” – tweetelte.

„Imádkozom azért a napért, amikor békében imádkozhatunk és élhetünk”.

Ensler, aki egyben a Közép-Alabamai Zsidó Szövetség ügyvezető igazgatója is, később közleményében elmondta, hogy a körzetében lévő hét zsidó intézményből hatot megfenyegettek.

A fenyegetések megnövekedett száma az amerikai zsidók körében nagy aggodalomra ad okot, mivel Izrael Hamász elleni háborújával párhuzamosan megugrott az antiszemita incidensekről szóló jelentések száma is. A hatóságok már többször tartóztattak le olyan személyeket, akik zsidó és más intézmények elleni bombariadók küldésével vádoltak meg. A múlt héten egy kaliforniai kiskorút lepleztek le, hogy hamis bombafenyegetéseket küldött zsinagógáknak.

Egyelőre úgy tűnik, hogy a letartóztatások nincsenek hatással a további fenyegetésekre.

„Sajnos okunk van feltételezni, hogy ez az országos tendencia a belátható jövőben is folytatódni fog”

– közölte az Észak-New Jersey-i Zsidó Szövetség a közösség tagjaival vasárnap délután egy e-mailben.

Kaliforniában megtiltották egy zsidó nőnek, hogy használja a mosdót

Egy kaliforniai kávézó három alkalmazottja fizikailag akadályozta meg, hogy a zsidó vendég bemenjen a mosdóba. Videó is készült az esetről.

Hol nagyobb az antiszemitizmus: Amerikában vagy Magyarországon?

Kovács Zoltán államtitkár azt javasolta David Pressman nagykövetnek, hogy inkább a saját háza táján sepregessen.