Wir schaffen das: Berlin nem fogad több török imámot, jön a német iszlám

Németország és Törökország fokozatosan meg akarja szüntetni a török imámok német mecsetközösségekbe való küldését. Mint a szövetségi belügyminisztérium csütörtökön Berlinben bejelentette, erről a török vallási hatósággal, a Diyanettel született megállapodás.

A megállapodás célja, hogy a jövőben csak Németországban képzett, német nyelvű iszlám lelkészek tevékenykedjenek a német mecsetközösségekben. Ennek érdekében növelni kívánják a képzési kapacitásokat, és a diplomások számával párhuzamosan fokozatosan megszüntetik a külföldi imámok befogadását.

Nancy Faeser (SPD) szövetségi belügyminiszter elmondta, hogy a jövőben évente 100 imámot képeznek majd Németországban a Törökországból küldött imámok helyett.

„Ez fontos mérföldkő a németországi muszlim közösségek integrációja szempontjából”

– mondta.

A külföldről érkező imámok rendszerének megszüntetéséről évek óta tárgyalnak. Hosszú ideje problémaként merül fel – még a muszlim közösségen belül is –, hogy a németországi iszlám közösségekben gyakran vannak olyan imámok, akik nem beszélnek németül, nem ismerik a helyi szokásokat, és ezért a közösség tagjainak mindennapjaitól is távol állnak.

A volt német kémfőnök szerint Európa befog hódolni az iszlámnak

Hans-Georg Maaßen szerint katasztrófa felé tart az öreg kontinens.

„Olyan prédikátorokra van szükségünk, akik beszélik a nyelvünket, ismerik az országunkat és kiállnak az értékeink mellett”

– mondta Faeser, aki azt szeretné, ha az imámok bekapcsolódnának a vallások közötti párbeszédbe.

A mostani megállapodás a török kötődésű Ditib egyesület alá tartozó közösségekre vonatkozik, amely Németországban a legtöbb mecsetközösséget tartja fenn.

Törökországból mintegy 1000 imám prédikál ezekben a közösségekben, amelyek felügyelete jelenleg még a török vallási hatóság kezében van. A kiküldetések megszüntetéséről Olaf Scholz (SPD) kancellár és Recep Tayyip Erdogan török elnök november közepén Berlinben tartott találkozóján született elvi megállapodás.

A kirendelt imámok fokozatos leváltásával a gyakorlat teljes megszüntetésére valószínűleg csak évek múlva kerülhet sor.

A szövetségi belügyminisztérium szerint azonban a megállapodás értelmében már jövőre átkerül a kiküldött imámok szakmai felügyelete a német jog szerint bejegyzett Ditib egyesülethez.

Zsidósága miatt menekül el Németországból a Bild egykori újságírója

Deborah Middelhoff a „Németországban jelenleg zajló folyamatok” miatt dobta be a törölközőt